Tots els membres del grup, amb la professora Lali Ivern (FOTO: Cedida)
El concurs, organitzat per la Generalitat i l'escola de cooperativisme Aposta, consisteix en crear una cooperativa i desenvolupar una idea de negoci. El certamen té 3 categories (ESO, Batxillerat i cicles formatius).
El projecte guanyador dels alumnes de l'IES consisteix en crear un casal per a joves, organitzat per als mateixos socis. El casal rep el nom de "Caliu", un nom que van escollir en la primera reunió del grup. "Ho relacionàvem amb calentor, escalfor, un grup de gent pròxima amb qui estàs a gust", asseguren.
L'embrió del projecte
"Al començament estàvem molt animats i només volíem participar al concurs perquè la nostra professora, la Lali Ivern, ens va dir que ens apujaria un punt a l'examen si acabàvem el projecte", confessen. Però amb el temps i el projecte en marxa, es van animar i hi van dedicar molts esforços. La feina va durar un mes, la majoria fora d'horaris de classe.
Un dels primers passos per presentar-se al concurs va ser aprendre en què consisteixen les cooperatives, a través d'una xerrada informativa d'un tècnic d'Aposta. A partir d'aquí, van desenvolupar tot el pla d'empresa de la cooperativa (comptabilitat, màrqueting, producció, estatus) i van crear una pàgina web, un blog, una programació de totes les activitats durant un any i un vídeo promocional. "Amb tots aquests recursos, la gent es pensava que el projecte era real", expliquen.
De fet, al Joan, l'Alba, l'Aida, la Glòria, el Felip i l'Iris els agradaria veure el projecte realitzat perquè beneficiaria tot el jovent del poble. "Allò que ens agrada més és que les activitats i projectes són realitzades pels mateixos joves del local", asseguren.
De les aules a FesCoop
El projecte va sortir de l'institut per optar al premi FesCoop, juntament amb més de 80 iniciatives de la mateixa categoria (Batxillerat), d'altres centres de Catalunya. El dia que es feia públic el veredicte no van rebre cap trucada fins a les dues del migdia, quan ja pensaven que no havien guanyat. "Ja us podeu imaginar que l'alegria va ser immensa i vam muntar un xou a l'institut en saber el resultat", expliquen.
Els membres del grup a l'acte d'entrega de premis (FOTO: Cedida)
El passat 16 de desembre es va celebrar l'entrega de premis a Barcelona, presentada per l'actor Bruno Oro. "Allà vam exposar el nostre projecte i vam fer una mica de xou amb imitacions incluides: s'havia de saber que érem de Riudoms!", asseguren. Tots els membres del grup van rebre una tablet com a premi, tot i que allò que més valoren és l'experiència que han viscut entorn del projecte.
A principis de febrer, Televisió de Catalunya es va interessar pel projecte guanyador. Un equip de TV3 es va desplaçar fins a l'institut per parlar amb els membres del grup, i la iniciativa va aparèixer al Telenotícies Comarques del 7 de febrer.
El treball en equip, fonamental
De tot el treball i les vivències recollides durant aquests mesos, el Joan, l'Alba, l'Aida, la Glòria, el Felip i l'Iris destaquen uns valors fonamentals en les cooperatives: la gestió democràtica i el treball en equip: "Creiem que l'èxit d'aquest concurs ha estat que ens hem complementat molt bé els uns amb els altres. Suposem que el jurat, a l'hora de valorar, ha tingut molt en compte el treball en equip, ja que és la base d'una cooperativa".