Traus, patrons, vores, bretels... Són paraules que ens evoquen al món de la costura i la moda. Riudoms ha sigut un poble amb moltes dones modistes i cosidores, dones que han atès les necessitats immediates de la seva clientela en uns tallers que han sigut molt més que espais de treball: també han estat un lloc d'evasió, de transmissió de coneixement i de compartir suports i confidències.
El de modista és un ofici que no sempre ha estat del tot visibilitzat. Per això, aquest dissabte 14 d'octubre, el poble de Riudoms li ha retut un merescut homenatge en la celebració del Dia de la Dona Rural.
El 1995, les Nacions Unides van instaurar el 15 d'octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural. La jornada té com a objectiu donar visibilitat a la contribució que fan les dones a la millora econòmica, empresarial, social i cultural de les àrees rurals d'arreu. Amb motiu d'aquest dia, l'Associació de Dones Bella Llar i l'Ajuntament de Riudoms ja va impulsar l’any passat un acte d’homenatge a les dones pageses del poble i aquest any s’ha volgut fer el mateix per reconèixer a les dones modistes i cosidores riudomenques.
En l'acte, celebrat a la sala multiús del Casal Riudomenc, s'ha fet entrega d'un obsequi de reconeixement a 14 modistes riudomenques en actiu: Mercè Beà Gispert, Lourdes Jové Llauradó, Joana Fargas Martínez, Gemma Guinart Perelló, M. Rosa Folch Caparó, Montserrat Guinart Rovira, M. Dolors Pérez Tartajo, Montserrat Ferré Guinjoan, Encarna Delgado Serrano de la Cruz, Marta Llorens Salvadó, Josepa Mas Pagès, Pepi Llauradó Toda, M. Teresa Guinart Bertrán i Genoveva Gispert Expósito.
També s'ha volgut tenir un record per les modistes que ja no estan entre nosaltres: Marcelina Llauradó, Marina Calvet Cots, Teresa Gili Gispert, M. Teresa Roiget, M. Teresa Domingo Roiget, Rosita Jové Hortoneda, Montserrat Ferré Virgili, Anna Ferrant Rovira, Josefina Sabaté Prats, Rosa Anguera Cabré, Montserrat Sarobé Llopis, Josefina Caparó Mas, Clàudia Pagès, Maria Pié, Maria Ambrós i Matilde Capdevila.
L’acte ha estat presentat per Conxa Torres, que ha rememorat la seva infantesa rodejada de vetes i fils, i ha comptat amb la presència de Marta Llaberia, modista ja jubilada impulsora de L’Atelier de Reus.
En una conversa en format entrevista, Llaberia ha fet un repàs de la seva trajectòria personal i professional, explicant el seu treball dins de l’alta costura especialitzada en vestits de núvia i de festa. Llaberia també ha denunciat la manca de suport que hi ha al sector de la indústria de la moda al nostre país i les dificultats actuals amb què es troben les persones joves que vulguin formar-se en aquest àmbit al Camp de Tarragona.
A més de l'acte, l'homenatge ha anat acompanyat de la inauguració d'una exposició de vestits i roba anterior a l'any 1950. Anna Gomes i Montserrat Molons, membres de la junta de l'Associació de Dones de la Bella Llar, han presentat aquesta mostra que es podrà visitar al llarg de tot el cap de setmana a la sala multiús. L'exposició inclou des de vestits de núvia, de bateig o de nit, fins a camises de dormir i roba interior, passant per jaquetes, bruses i davantals.
Aquesta exposició ha sigut possible gràcies a la cessió de roba i vestits per part de diverses veïnes de Riudoms. En l'acte també s'ha volgut reconèixer el suport d'aquestes persones fent entrega d’un obsequi a Maria Franqués Piqué, Ester Savall Domingo, M. Isabel Cros Gili, Angelita Bages Caparó, Montserrat Molons Ferré, Rosa Cebrian Mora, Mercè Folch Civit, Anna M. Solé Gavaldà, Marisa Solé Gavaldà, Assumpció Anglès Altés, Magda Llauradó Ferran, Rosa M. Garriga Riestra i Montserrat Mestre Molons.