Societat

Riudoms es prepara per ser 'municipi cardioprotegit'

Un pas fonamental per ser-ho és una correcta dotació i distribució dels Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEAs), així com fer formació en suport vital bàsic i ús del desfibril·lador a la població.

Elena Domingo Elena Domingo 20/09/2024
Xerrada 'Riudoms, municipi cardioprotegit' Ajuntament de Riudoms

Dimecres 18 de setembre va tenir lloc a les Escoles Velles la xerrada 'Riudoms, municipi cardioprotegit', un acte emmarcat en el Consell Municipal de Salut i Benestar Social. L'objectiu era parlar del programa 'Municipis Cardioprotegits', quins són els passos a seguir perquè Riudoms en pugui formar part, així com donar informació pràctica de què cal fer quan hi ha casos d'aturades respiratòries o s'han d'utilitzar els DEAs (Desfibril·ladors Externs Automàtics). La xerrada va anar a càrrec d'Annabel Pellicer, metgessa de família, i la va presentar la regidora de Salut, Teresa Basora.

Es considera un 'municipi cardioprotegit' aquell on el temps entre que comença l'aturada cardiorespiratòria, es reconeix la víctima, s'activa el 112 i es fa ús del DEA, és inferior a 5 minuts. Aquest distintiu el dona el Consell Català de Ressuscitació. Per aconseguir convertir-se en municipi cardioprotegit, s'han de complir diverses punts, i des de l'Ajuntament s'hi està treballant per aconseguir-ho. Un pas fonamental és una correcta dotació i distribució dels Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEAs), així com fer formació en suport vital bàsic i ús del desfibril·lador a la població. Alhora, també es promouen activitats per a la sensibilització sobre la mort sobtada, així com la promoció d'hàbits cardiosaludables.

Durant la xerrada es va explicar, per exemple, on estan ubicats els DEAs a Riudoms. Actualment n'hi ha dos de públics al Casal Riudomenc, un dels quals passarà a estar ubicat a Sant Antoni. També n'hi ha un als porxos de la plaça, al costat de l'Espai Jove, un altre al Pavelló i un que porta la Guàrdia Municipal al seu vehicle i que es pot moure per tot el terme municipal. A part, n'hi ha als centres educatius i al CAP. Des de la regidoria de Salut expliquen que la intenció és fer difusió d'aquest mapa, que es penjarà en diversos llocs perquè arribi a tota la població.

La difusió del mapa dels desfibril·ladors ha d'anar acompanyat de cursos de formació perquè la població els sàpiga fer servir, i també tingui nocions de suport vital bàsic. Per exemple, s'han fet formacions opcionals al personal de l'Ajuntament, on hi han assistit gairebé 50 persones. També han rebut formació els professors de l'institut o el personal de la Llar d'Infants, i a partir d'ara s'obriran cursos a la població en general, entre octubre i desembre.

A part, els alumnes dels centres educatius de Riudoms rebran - o ja l'estan rebent, segons cada centre - formació en suport vital des de petits, amb un programa de la Generalitat de Catalunya i el CCR per ensenyar als nens com actuar, des d'infantil fins a 4t d'ESO, adaptat segons l'edat de cada criatura.

Des de la regidoria de Salut expliquen que, a part, es continuaran fent activitats de foment d'hàbits saludables, com caminades, tallers d'alimentació, etc. tant directament des de l'Ajuntament com donant suport a les entitats del poble que les organitzen.