Una plataforma ciutadana es planta contra la creació d'un pou al camp de plaques

Aquesta planta, de 8 hectàrees i que implica a dues empreses diferents, ha demanat els permisos per a construir un pou. La plataforma denuncia que no s'hauria de permetre construir, ja que l'aqüífer municipal està sota mínims.

Paula Montalvo

Periodista

Imatge del Camp de Plaques Solars ubicat a tocar del Mas Carbassa
Imatge del Camp de Plaques Solars ubicat a tocar del Mas Carbassa

Un grup de veïns de la zona nord del poble ha iniciat una campanya de recollida de signatures per aturar la construcció d'un nou pou per una empresa privada. Es tracta del nou camp de plaques fotovoltaiques que s'han instal·lat en zones agràries just per sobre del Cementiri i la Deixalleria. 

Les dues empreses que ara mateix gestionen els terrenys, plens de plaques fotovoltaiques, han iniciat els tràmits per a construir un pou per a regar olivers i netejar aquests aparells d'energies renovables. Un ús de l'aigua que no havia estat previst en el document inicial que plasmava la idea del projecte. 

"En un inici, el document deia que portarien l'aigua en cubes d'aigua per a netejar les plaques solars" explica Xavier Vives, impulsor de la Plataforma 'Salvem el nostre aqüífer". Tal com relata el veí, ara han de plantar oliveres i per tant volen construir aquest pou que "s'alimentaria de l'aqüífer de Riudoms". 

"Tots sabem en quina situació estem: els pagesos no poden regar, l'aigua escasseja... no podem fer pous així com així per empreses com aquesta", remarca l'afectat. Vives viu a tocar d'aquest terreny on s'han instal·lat les plaques. Ell mateix assenyala que les empreses encarregades de la gestió del parc solar han mogut més terres de les que tenien permís en un inici i que ara tem perquè l'aigua que utilitzin pugui comprometre el benestar d'altres pous o el subministrament municipal. 

La Plataforma s'ha creat per a recollir signatures de totes les persones que es vulguin sumar a la causa per a demanar que aquesta empresa no pugui construir aquest pou. Les signatures es presentaran a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que és l'encarregada de gestionar aquest tipus de permisos. De moment, des de l'ACA afirmen que l'expedient de construcció del pou està en tràmit, en fase d'investigació, i que "en el moment d’informar serà quan indicarem els condicionants i les restriccions pertinents per garantir que les operacions de perforació i els assaigs posteriors, en cas de què els resultats siguin positius, no causin deteriorament significatiu de les masses d'aigua ni impactes adversos sobre altres aprofitaments o el medi natural".

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.