Pinten amb simbologia nazi el mural del projecte 'Racons que parlen'

El mural el van pintar els alumnes de l'Escola Cavaller Arnau amb l'artista riudomenca Mariona Ferrant, i és el primer del projecte 'Racons que parlen'.

Elena Domingo

Periodista

El mural amb pintades de simbologia feixista
El mural amb pintades de simbologia feixista

Pintat amb símbols d'ideologia feixista: així és com es troba actualment el mural del projecte 'Racons que parlen'. Uns dies enrere, alumnes de l'Escola Cavaller Arnau, juntament amb l'artista riudomenca Mariona Ferrant, van pintar conjuntament aquest mural sobre la igualtat, en una paret propera a l'escola, al costat de la pista esportiva de la Sort. Després de diverses pintades vandàliques menors, finalment l'obra ha aparegut amb símbols directament vinculats al nazisme pintats a sobre, amb esprai.

Des de l'Ajuntament han assegurat aquest matí que les regidories d'Igualtat i Educació han parlat ja amb l'escola i amb l'artista per repintar el mural aviat.

El mural afectat, una crida a la igualtat

El mural afectat és el primer - i de moment, l'únic acabat - de les obres que formaran part del projecte 'Racons que parlen': una iniciativa que té com a objectiu donar vida i embellir petits espais que passen desapercebuts i fer-ho a través de l'art. Per fer-ho, el projecte vol comptar amb dones artistes de Riudoms, i també dels infants: per això es farà amb la col·laboració dels diferents centres escolars. La primera escola que hi ha participat ha estat la Cavaller Arnau, concretament, els alumnes de cinquè de primària, d'entre 10 i 11 anys. I la primera artista, la Mariona Ferrant.

El procés per crear el mural s'ha fet principalment durant el mes de març, coincidint també amb el 8-M. Ferrant va visitar diverses vegades els alumnes a la classe, i va treballar amb ells tant les idees al voltant del "valor" escollit - en aquest cas, la igualtat -, com nocions bàsiques d'art: teoria dels colors, dibuix, composició, tipografies, etc. Durant les sessions de treball, un dia, els va demanar que es fessin un dibuix de la seva pròpia cara i, després, els va plantejar la idea de fer una filera amb les cares de tots ells. De fet, a partir d'aquí, els mateixos nens van votar el lema del mural: "Dona la cara per la igualtat de gènere".

Pintar el mural no va ser fàcil: la pluja que ha anat caient durant tot el mes de març no els permetia poder pintar sempre que ho volien. "Jo tenia una idea i en cada moment l'havíem de transformar, però el repte ha estat molt bonic", assegura Ferrant. Els nens van poder experimentar amb la pintura, els pinzells i els esprais, però també aprendre sobre tipografies i textures. Cadascú va pintar la seva pròpia cara i la seva roba. L'artista explica que ha gaudit molt del procés i que ha intentat que els nens se sentissin formant part d'un equip i perseguint un objectiu comú, però que també l'ha posat una mica al límit. "He hagut de canviar sobre la marxa moltes coses!", assegura. "Però jo també els vaig fotre canya!", afegeix.

Foto de grup de la classe amb l'artista i les regidores en acabar el mural
Foto de grup de la classe amb l'artista i les regidores en acabar el mural

D'aquesta experiència, destaquen que n'ha sortit una bonica relació i que els nens també han gaudit molt. "Tots els nens flipaven. Em deien: 'M’has fet agradar l’art!'. I és que els he fet molt de reforç positiu: hem estat un equip i els ho he intentat demostrar", assegura.

Segons l'artista, el fet que el mural hagi estat sabotejat durant els últims dies és també un aprenentatge i n'han parlat amb els infants. "Hem explicat que són coses que poden passar, hem parlat de l'incivisme... Jo encara tinc pintura per poder-ho arreglar", assegura.

En els propers mesos es desenvoluparan la resta de murals del projecte 'Racons que parlen': amb col·laboracions entre els centres escolars i diverses artistes riudomenques.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.