L'Orgull Riudomenc més inclusiu

El nou col·lectiu vol ser un punt de trobada i reivindicació de les persones LGTBIQA+ del poble

Paula Montalvo

Periodista

Els membres del nou Col·lectiu Orgull Riudomenc sobre l'escenari durant la presentació
Els membres del nou Col·lectiu Orgull Riudomenc sobre l'escenari durant la presentació

Riudoms, poble d'entitats. I encara que sembli que en el nostre teixit associatiu està tot inventat, encara hi ha camp per explorar. Des d'aquest mes de gener, se n'ha sumat una de nova a la llista: el Col·lectiu Orgull Riudomenc.

Tal com es defineixen en la seva presentació, són un "grup de persones diverses" que comparteixen el sentiment de pertinença al nostre poble i, alhora, l'orgull de ser dissidents en el sistema anomenat heterocispatriarcal (basat a partir de l'exclusió tota persona que no s'adeqüi en una relació sexual entre home i dona, i deixant la dona en segon pla). Altrament conegut, un col·lectiu LGTBIQA+.

Aprofitant la Festa Major de Sant Sebastià, aquesta nova agrupació ha organitzat a la plaça de l'Església diverses activitats per a infants, una xocolatada per atraure tota mena de públic i un vermut electrònic, acompanyat del xou transformista de la vallenca Jessica Pulla.

Durant l'acte de presentació també ha estat present el padrí del Col·lectiu, el periodista Oriol Grau. Ell ha estat l'encarregat de dedicar-los unes paraules als membres d'aquesta nova agrupació. Sobre l'escenari també els ha acompanyat la presidenta d'H2O, el col·lectiu LGTBIQA+ de Reus i el Baix Camp, Berta Mascaró, qui també ha celebrat i reivindicat que el col·lectiu rural cada vegada agafi més força i presència.

Un punt de trobada entre veïns i veïnes del col·lectiu

Com passa amb qualsevol col·lectiu de nova formació, tot passa per la inquietud. En aquest cas, no ha estat diferent. El Col·lectiu Orgull Riudomenc s'ha trobat perquè volen treballar, diuen en la seva carta de presentació, per "un poble on totes les persones que hi viuen se sentin segures, acceptades i lliures de ser com són i deconstruir la idea que existeix una manera normal de ser i habitar aquest món".

En aquest sentit, remarquen que per arribar-hi cal treballar per a visibilitzar i sensibilitzar a la població en general sobre les reivindicacions que aquest col·lectiu porta com a bandera.

"Sempre ha passat que escoltes com hi ha altres persones del col·lectiu LGTBIQA+ al poble, però mai ens havíem parat a pensar a teixir aquesta xarxa", apunta Bàrbara Casas, una de les seves participants. Explica que es van començar a unir a partir de finals d'estiu passat perquè tenien la necessitat de "tenir un punt d'unió i trobada, a banda de reivindicació, que fos local". "Tenim espais en l'àmbit territorial i nacional on trobar-nos, però volíem que aquí a Riudoms això també fos una realitat", explica.

Des del nou Col·lectiu tenen una visió crítica de com està, en l'actualitat, la percepció sobre les persones que no s'adapten al perfil social heterocispatriarcal. "Avui dia hi ha la falsa creença sobre que l'homofòbia o la LGTBIfòbia ja no existeix. Però en ciutats grans i pobles petits encara hi està molt presents". Casas remarca la necessitat que hi ha de posar sobre la taula i que es conegui que a Riudoms existeix aquesta realitat amb persones molt diverses i que es treballi per a erradicar qualsevol violència quotidiana amb la qual es pugui trobar, sigui qui sigui, i perquè "l'homofòbia deixi d'existir en qualsevol espai de Riudoms".

Durant la seva presentació, el Col·lectiu Orgull Riudomenc ha comptat amb la col·laboració d'altres entitats que ja estan arrelades al poble, com és el cas del Casal Popular La Calderera o l'Esplai del Casal Riudomenc. Els membres d'aquesta nova agrupació remarquen la importància que puguin col·laborar amb aquestes entitats històriques del poble: "És la importància de crear aquesta xarxa entre les entitats que fa anys que funcionen a Riudoms. Nosaltres mateixes no aconseguirem canvis si no fem moviment amb aquelles entitats que ja estan en marxa. A Riudoms hi ha molt teixit associatiu, molta gent que tomba i es mou en diferents entitats, i aquesta dinàmica del municipi i els seus veïns cal aprofitar-la".

Bàrbara Casas reconeix que la tasca no serà tota seva. Hi ha associacions i agrupacions al poble, així com l'Ajuntament, que en els darrers anys ja han treballat perquè els rols de gènere que tradicionalment estaven imposats hagin canviat de mica en mica. "Així i tot, sempre hi ha feina a fer. Qui està sensibilitzat és una petita part de la gent", apunta la membre del Col·lectiu.

"Treballar per trencar amb aquests estigmes en un poble petit no ha de ser més complicat que en una gran ciutat, però sí que és diferent. Trencar amb la norma sempre fa més por en un poble petit per l'exposició pública que pateixes, sobretot si ets del poble de tota la vida. Nosaltres volem treballar-ho i normalitzar-ho el màxim possible".

L'acte de presentació ha comptat amb un centenar de persones veïnes del poble, però també d'arreu del Camp de Tarragona que han aprofitat les festes de Sant Sebastià per a donar la benvinguda tan esperada (i necessària) d'aquest nou col·lectiu.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.