Les nits, la gastronomia i la sostenibilitat, protagonistes de la Fira

Per allargar les activitats en hores de menys calor, la Fira ha ampliat enguany l'oferta nocturna, amb música en directe i sessions de DJs. Un altre dels principals reclams ha estat OH! La cúpula de la sostenibilitat.

Elena Domingo

Periodista

La Gastrofira s'ha situat al centre del recinte firal, com l'any passat
La Gastrofira s'ha situat al centre del recinte firal, com l'any passat

Una gran cúpula de 10 metres de diàmetre, col·locada al pati de les Escoles Velles, ha estat un dels principals reclams de la Fira de l'Avellana i Fira de Sant Llorenç d'enguany. OH! La cúpula de la sostenibilitat era l'aposta de l'organització per posar l'accent sobre la qüestió de la sostenibilitat: una projecció immersiva a partir d'il·lustracions audiovisuals 360 i sons evocatius que ha fet reflexionar els visitants sobre la relació entre els humans i la terra.

L'entrada de la Fira també ha evocat la sostenibilitat. Una declaració d'intencions des del primer moment que el visitant trepitjava el recinte firal: una estructura efímera d'una gran abella - feta pel riudomenc Arnau Olesti Recasens - que representava una al·legoria a la sostenibilitat mitjançant la imatge d'uns insectes, les abelles, que són de gran importància per garantir l'equilibri dels ecosistemes.

Entrada fira Riudoms web
Una gran abella, la protagonista de l'entrada d'enguany

La fira s'allarga a les nits

Continuant l'aposta de l'any passat, la Gastrofira s'ha posicionat enguany al centre del recinte firal, al pati de l'Escola Beat Bonaventura. En aquest espai els visitants han pogut degustar menjar i beure de les més de quinze parades que en formaven part, gaudir de showcookings en directe o assistir a tastos de vins, vermuts i còctels. I aquí ha estat on, com a novetat, s'ha creat l'oferta de 'La Fira de Nit', amb concerts i sessions de DJs les nits de divendres i dissabte. L'objectiu ha estat clar: ampliar l'oferta nocturna de la Fira i allargar així la possibilitat de quedar-se al recinte firal en hores de menys calor, gaudint de l'oferta gastronòmica.

Més atraccions i oferta gastronòmica

La Fira d'enguany ha estat, com sempre, un 'mix' d'activitats i propostes. A part de les novetats i reclams d'aquesta edició, s'hi han pogut trobar les cites indispensables de cada estiu: aquelles que el visitant espera trobar any rere any, com la Caminada de les Llàgrimes de Sant Llorenç, la Cursa de portadors de sacs d'avellanes, el Torneig de Natació Fira de l’Avellana i 18è Memorial Jaume Joan Roiget i Cabré, la Cursa de les Dones, l'Avellana Sound, el Ball de la Fira o la cantada d'havaneres. A més, hi ha hagut exposicions de vehicles d’època, mostres de cultura popular, activitats esportives i solidàries, exposicions i diverses jornades tècniques sobre pagesia, a part d'una gran representació d'entitats, comerços i empreses del territori.

Sortida de la cursa de portadors de sacs d'avellanes
Sortida de la cursa de portadors de sacs d'avellanes

En general, aquest any hi ha hagut més atraccions que l'any passat, en no coincidir la data amb cap altra fira de pobles propers. I l'oferta gastronòmica, tant de paradistes com d'espais per menjar - fora de la Gastrofira - també s'ha ampliat.

Espais per als infants més petits

Aquest any les entitats han estrenat espai, situades al pati de grava de l'Escola Beat Bonaventura. Com a novetat respecte altres edicions i coincidint amb la presentació pública de l'entitat El Refugi del Joc - que està dirigida a famílies d'infants de 0 a 5 anys - al mateix pati de grava s'hi han col·locat també propostes per a infants més petits: una zona de jocs tradicionals de fusta, l'espai de Bibliofira, una zona d'alletament i un espai per a deixar cotxets, que ha tingut molt bona rebuda.

El riudomenc Jaume Solé, el segon començant per l'esquerra
El riudomenc Jaume Solé, el segon començant per l'esquerra

El cuiner riudomenc Jaume Solé inaugura la Fira

Si l'any passat va ser la primera vegada que un pagès inaugurava la Fira - el riudomenc Josep Zacarias Ferré Simeon -, aquest any ha estat un cuiner el responsable de donar el tret de sortida a l'esdeveniment: el riudomenc Jaume Solé Gispert. Solé té una llarga trajectòria com a cuiner, i des de fa anys és el xef executiu de Port Aventura. De família pagesa, és un gran defensor i impulsor del producte de proximitat i de qualitat, així com membre del comitè organitzador de la Fira de l’Avellana, un certamen en el qual ha col·laborat durant molts anys.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.