La llegenda de Sant Jordi més esbojarrada

Els propers 29 i 30 d’abril, els fans de les històries de dracs, cavallers i princeses tenen una cita al Casal Riudomenc amb L’esbojarrada llegenda de Sant Jordi, el nou projecte impulsat per Dramèdia Teatre. Però com el seu nom indica, no hi trobaran la història explicada de la manera tradicional: la llegenda serà més esbojarrada, divertida i reciclada que mai.

Elena Domingo

Periodista

Amb L’esbojarrada llegenda de Sant Jordi, Dramèdia no ha plantejat una obra de teatre convencional, sinó un projecte de formació teatral. L’objectiu ha estat promoure i impulsar el teatre fet amb adolescents, “començant pel començament”, i per fer-ho, han triat fer un projecte teatral, en lloc d’una obra directament. “Perquè en un taller, aprenem tot allò que necessitem per muntar una obra, i ho fem des de la base, des de l’inici, passet a passet”, asseguren. L’actor, director i pedagog teatral Carles Bigorra, que ja va treballar amb Dramèdia Teatre a Descalços pel parc, ha estat l’encarregat de posar-se al capdavant del projecte.

La funció que es representarà a finals d’abril serà la culminació, doncs, de tot un procés d’aprenentatge, joc, creativitat, diversió, improvisació… que va començar a l’octubre. Durant aquests mesos, els joves han passat per diferents etapes, des dels jocs d’improvisació inicials, treballs en equip, jocs mentals o emotius, a la construcció de personatges o al treball del text, fins aconseguir posar en pràctica tota l’experiència adquirida durant el curs en la funció final. Al principi, l’obra no tenia un guió tancat: la idea era que fos totalment modelable, i s’adaptés als canvis, imprevistos i circumstàncies dels actors que anirien sorgint durant el procés. De fet, el text no es va començar a escriure fins al mes de gener, i va ser en bona part escrit pels alumnes, perquè conèixer el procés de la dramatúrgia també era important: “Apropar-se al teatre des del joc i la creació col·lectiva”.

Des de Dramèdia asseguren que durant el procés, Carles Bigorra ha anat acceptant tot allò que els actors proposaven, deixant via lliure a la seva creativitat i donant-los eines per estimular-la encara més, i polint, reconduint i acotant tot allò que els alumnes posaven sobre la taula. “I una cosa que des de Dramèdia volem subratllar: els ha ensenyat la importància de treballar en equip dalt d’un escenari. No és tracta de que un actor brilli en solitari en un espectacle, sinó de que el propi espectacle brilli en la seva globalitat. L’espectacle, entès com una unitat, ha d’estar sempre compensat i equilibrat!”, asseguren.

Al final, des de Dramèdia expliquen que els pilars fonamentals del procés teatral han estat el joc, la improvisació i la diversió. “En el joc hi ha l’essència. Sense joc no hi ha vida a l’escenari. Sense joc no hi ha comèdia.”

Un total de 14 joves riudomencs, o vinculats al poble, d’entre 14 i 17 anys, han participat en el projecte. Molts d’ells van participar al musical Gomina, que va crear el grup Gaudi’m, i volien continuar vinculats al teatre i aprendre encara més. Després de l’experiència, ensenyaran tot allò que han après al públic riudomenc, però també al reusenc: L’esbojarrada llegenda de Sant Jordi també es podrà veure el proper 21 de maig a Reus, al Teatre Bravium.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.