Societat

La història de Riudoms a partir de les seves sèquies

Aquest passat diumenge 4 de maig, el Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar va organitzar una sortida per les antigues sèquies i mines de Riudoms, guiada per Pere Domingo.

Jesús Torres Jesús Torres 06/05/2014
DSC02377.jpg
Lectura d'un fragment de la història de Riudoms a la Mina de Sant Jaume (FOTO: Mònica Freixes)
Lectura d'un fragment de la història de Riudoms a la Mina de Sant Jaume (FOTO: Mònica Freixes)


Una vintena de riudomencs, van aplegar-se aquest diumenge a la plaça dels Gegants, des d'on va partir una excursió guiada pel terme del poble. La visita, dirigida pel riudomenc Pere Domingo, passava pels indrets on hi hauria hagut les antigues sèquies i molins que aprofitaven el nivell de l'aigua de la riera de Maspujols, construïdes en època romana. Part de les canalitzacions d'aquestes sèquies, van ser aprofitades posteriorment (a partir del S.XVI i S.XVII) per distribuir l'aigua obtinguda a partir de les construccions de les mines.

A partir de la història de l'aprofitament dels recursos naturals i en especial de l'aigua, al llarg de les diferents èpoques històriques del nostre poble i dels poblats anteriors, en Pere Domingo va fer un repàs de la història de Riudoms: des dels assentaments a la Timba del Barenys i als Molins Nous, de l'època romana i la fundació de l'actual poble, amb la carta de repoblament (1151) i la construcció del Convent Franciscà de Sant Joan (S.XVI) així també com detalls i anècdotes dels treballs que s'han fet per canalitzar l'aigua de la riera de Maspujols en els últims anys.