La primera resposta que se’m acut, es que els dos anys anteriors van ser d’aprenentatge. I si em preguntessis per aquest tercer et diria que també. Cada any veus coses que consideres que s’han de millorar i aquestes ganes de fer-ho cada cop millor, et fan sentir que estàs en un aprenentatge constant.
Bonet director Fira
Com valoraria aquesta experiència?
Estar al davant d’un esdeveniment com és la Fira de Sant Llorenç i Fira de l’Avellana, penso que és un motiu d’orgull per qualsevol riudomenc, per tant, personalment em sento excepcionalment satisfet d’aquesta experiència.
Com afronta aquest any?
Com sempre, amb moltes ganes. Ganes de que, tant els expositors com els visitants, quedin satisfets i tinguin ganes de tornar a repetir en les properes edicions.
Quines novetats hi podrem trobar?
Sempre estem pensant en novetats per millorar la fira. Aquest any hem canviat el sistema dels estands per donar-li un aire diferent. Però com que volem que la Fira mantingui sempre el lligam amb el motiu del seu origen que és l’agricultura i la pagesia, sempre pensem en algun element que faci palesa aquesta relació, per això fa uns anys hi vam incloure una mostra del que eren els horts tradicionals i aquest any hi hem muntat un umbracle que d’alguna manera representa l'evolució d’aquella agricultura tradicional a les noves tècniques de producció agrària. També introduïm novetats en l’aspecte cultural, tot renovant les exposicions que cada any hi podem trobar.
Per què no es poden introduir més canvis?
A la fira hi ha dues coses que són invariables. Per una banda, la ubicació, una vegada ja es va fer el trasllat de la Plaça de l’Església a on és ara, però el poble no entendria que la canviéssim de lloc. L’altra cosa que no varia és l’objectiu de la fira, el seu fil conductor, que és l’avellana i la defensa de l’agricultura. Per tant, no podem fer gaires canvis tenint el mateix recinte i la mateixa intenció. El que sí podem millorar és la imatge: les exposicions, les actuacions... Ara bé, millores que canviïn substancialment el sentit de la fira no estan en la meva previsió.
Per exemple, hi ha gent que demana que el recinte firal obri el diumenge al matí...
L’horari de la fira s’ha anat adaptant amb els anys a la dinàmica de la gent. Està clar que si en algun moment som conscients de que aquesta dinàmica canvia, es pot modificar el que faci falta.
Com afecta la fira a l’economia del poble?
Està clar que hi ha un afectació directa a l’economia del poble. Un esdeveniment com aquest amb l’afluència de visitants que comporta, dinamitza tot el teixit econòmic local. Però també hi ha un valor afegit que és el que genera l’impacte mediàtic que la Fira genera per Riudoms a nivell comarcal. Aquest valor no és mesurable d’una manera immediata, però sens dubte és un valor que hem de tenir en compte.
Han disminuït els expositors amb la crisi?
No, els expositors es mantenen. La crisi ha afectat més amb l’estat d’ànim de la gent que ve a la fira, si tenen més ganes de comprar o no.
I el nombre d’assistents també es manté?
No podem saber el nombre exacte de visitants que vénen a la fira, però hi ha un indicador que ens ho marca més o menys que és el lloc d’aparcament de vehicles. I aquest lloc sempre s’omple del tot. Podem dir, doncs, que el nombre d’assistents no decreix, però em resisteixo a donar una xifra perquè no tenim una informació prou precisa que ens ho permeti fer.
Comitè organitzador de la 34a Fira de l'Avellana i 415a Fira de Sant Llorenç. (FOTO: Josep Anton Carranza)
Com van els últims dies de preparatius?
Molt bé. Anem estressats, i això és una bona senyal. L’estrès és el termòmetre que marca que anem pel bon camí
Com vendria la fira d’enguany?
Si l’he de vendre a la gent de Riudoms els diré: “veniu que és la vostra fira”. A la gent de fora els animaria a acostar-se al poble, perquè descobriran productes deliciosos fets amb avellana, com l’orxata o el gelat. També els diria que podran gaudir amb les exposicions i actuacions. Es tracta d’una fira per passar-ho bé i veure què tenim i què podem oferir des de Riudoms.