Societat

Finalitzen les obres d'ampliació de la Depuradora de Riudoms

Amb aquesta remodelació es duplicarà la capacitat de tractament de la depuradora

FemSafareig Redacció 15/09/2022
Imatge aèria de l'EDAR de Riudoms Cedida

Aquest estiu s'ha donat per finalitzada l'ampliació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Riudoms. Les obres van començar el mes de març de 2021, i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hi ha invertit més de 4 milions d'euros. Les actuacions han anat a càrrec de l'empresa UTE EDAR Riudoms, a qui se li han adjudicat mitjançant un concurs públic.

Amb aquesta remodelació, l'EDAR tindrà la capacitat de tractar 2.000 m3 d'aigües residuals al dia, en lloc de 1.000 m3 com havia tingut fins ara. És a dir, es duplicarà la capacitat de tractament de la depuradora.

L'objectiu de les obres ha estat també el de millorar la qualitat de l'aigua tractada, contribuint a regenerar de manera sostenible els aqüífers on s'acaba aportant. Per això s'ha ampliat i s'ha modernitzat la planta. Les obres han consistit, a grans trets, en la construcció d'un nou pretractament, un nou reactor biològic i la millora del biològic actual, dos decantadors i una línia de tractament de fangs. Un projecte que no només s'ha dut a terme a Riudoms sinó que forma part d'un pla d'inversions de l'ACA per a estacions d'aquest tipus situades arreu del territori. En principi, a Riudoms està previst que amb aquesta ampliació es doni cobertura a les necessitats de tractament d'aigües que tingui el muncipi fins al 2035, i per a una població equivalent d'uns 13.000 habitants.

Riudoms disposa d'estació de tractament d'aigües residuals des de 1992. Aquest equipament es va inaugurar el 3 d'octubre d'aquell any: una inauguració que va anar a càrrec d'Albert Vilalta, el llavors conseller de Medi Ambient. Aquell estiu s'havia posat ja en funcionament, després d'unes obres que havien durat al voltant d'un any i que havien costat uns 167 milions de pessetes, que havia assumit la Junta de Sanejament de la Generalitat.

Fins llavors, i com en altres municipis, l'abocament d'aigües residuals es feia en espais oberts: concretament a la riera de Maspujols. Això provocava greus problemes al medi ambient, i també molèsties als veïns i als pobles del voltant de Riudoms.

Abans de la posada en marxa de les obres actuals, el 2020, veïns de la zona propera a la depuradora es van queixar per la presència de males olors. Es van organitzar reunions -amb el grup municipal d'Esquerra i després amb el govern-, per parlar de la situació dels afectats. Com que estava previst que les obres duressin mesos i l'equipament tenia problemes de capacitat, finalment es va optar un equip d'injecció d'oxigen líquid al reactor biològic de la depuradora, per millorar el tractament de les aigües. Aquesta solució ha estat en funcionament de manera provisional fins que s'han acabat les tasques d'ampliació.

Etiquetes: