Societat

La Festa Major s'amplia amb la primera Nit del Cavall

Aquest any, un dels objectius era que cada entitat i cada acte pogués tenir un protagonisme propi, per aconseguir que les entitats poguessin lluir més i millor tota la feinada que hi ha darrere de la Festa Major.

Paula Montalvo Paula Montalvo 30/07/2024
La Nit del Cavall va ser una de les novetats d'enguany Josep Anton Carranza

Entre el 20 i el 28 de juliol es va celebrar la Festa Major de Sant Jaume. En total es van fer una vintena d'actes en gairebé 10 dies, fet que va permetre allargar la festa durant més temps i que els actes fossin més esponjats. La Nit del Cavall, principal novetat del programa, va ser la que va donar el tret de sortida a la festa major riudomenca.

Va ser una nit de festa, música i foc, inspirada en altres actes que es fan al territori com la Baixada de l'Àguila de Tarragona o amb el Corremulassa de Falset, entre d'altres, que va tenir com a objectiu apropar la cultura popular i els elements dels seguicis festius al públic més jove.

Tot va començar a 2/4 de 11 de la nit a la plaça de l'Església, on es va concentrar tota la festa. Allà van anar ballant un per un els diferents elements participants, alguns del poble i altres de fora. De Riudoms, hi van participar el Gegant Gaudí, el Galderic, la gegantona Sebastiana, el Dràcom i el gran protagonista, el Cavall dels Nebot. Com a convidats, hi va haver el Col·lectiu Cultural de Cappont, la Colla de l'Esparver de Falset, el Basilisc de Reus, la Colla Gegantera Els Cubanus de Duesaigües, l'Associació La Mulassa de Falset, La Víbria de Reus i el Mico de La Canonja, tots ells amb els seus respectius elements festius. Tant els balls individuals com la ballada conjunta del final es van fer acompanyats de la música de DJs Bonkers: aquesta va ser una de les diferències principals de la nit respecte altres ballades de gegants o d'elements festius del calendari festiu habitual. En lloc de la música tradicional de timbals i gralles, els DJs van ser els responsables de la música.

Un actor, que representava un dels germans Nebot de Riudoms, va anar conduïnt l'acte i indicant quin element entrava en cada moment a la plaça.

Més protagonisme per a cada element

Aquest any, un dels objectius era que cada entitat i cada acte pogués tenir un protagonisme propi, per aconseguir, en paraules del regidor de Festes, Arnau Carbonell, que les entitats poguessin "lluir més i millor tota la feinada que hi ha darrere de la nostra Festa Major".  Per això, a banda de 'La Nit del Cavall', on el Cavall dels Nebot va ser el protagonista, es van fer altres actes perquè els elements festius riudomencs poguessin mostrar-se. Divendres 26 de juliol, per exemple, es va fer una mostra de les danses del seguici festiu de Riudoms amb l'estrena de dos balls: el ball tradicional dels ‘Panderos’ i el grup de bastoners ‘babies’ del Ball de Bastons del CERAP, amb infants d'entre 2 i 5 anys. Aquella mateixa nit es va fer també el Correfoc Infantil dels Diablons de Riudoms. Els infantils de la Colla de Diables havien actuat tradicionalment el mateix dissabte, només una estona abans del correfoc adult. Amb aquest nou correfoc es va instaurar un dia exclusiu per a ells. Una altra de les novetats va ser la cercavila de grups de batucada, liderada pel grup riudomenc Riudrum’s, dissabte 27 de juliol al migdia. Va comptar amb la participació dels grups Bombastik de Reus i Bat7 de Falset.

A part, tots els elements van aparèixer junts, com habitualment, al seguici del diumenge, 28 de juliol. Després de la solemne missa en honor a Sant Jaume, a 2/4 de 8 del vespre es van concentrar a la plaça de l'Església, i després van sortir en un recorregut pel carrer Sant Jaume, plaça Mare Cèlia, carrer Galanes, carrer Major, plaça de L'Om, carrer Gaudí, entre places i al final, la plaça de l'Església. Allà es va fer la ballada final conjunta, que es va allargar fins a quarts d'11 de la nit.

Altres activitats i música

A banda dels actes relacionats amb els Elements del Seguici Festiu, es van organitzar altres activitats per a persones de diferents edats. Una d'elles va ser el joc "L'avellana assassina": el conegut 'Joc de la Pastanaga', però versionat en una edició relacionada amb Riudoms. I el mateix dia de Sant Jaume, 25 de juliol, es va fer un scape room pels carrers del poble, una activitat dirigida sobretot als joves. Es tractava del scape room 'Missió Espacial', en el qual es busca la solució per salvar el món d'un coet que vol destruir la Terra des de l'espai.

Per la part musical, hi va haver activitats per a tots els gustos. Pels adults i per recordar vells temps, el dijous 25 de juliol es va fer el concert tribut a Mecano i el dissabte dia 27 el Ball de Festa Major amb la prestigiosa Orquestra Saturno. Pels més petits, el dissabte 27 de juliol es va organitzar un espectacle d'animació familiar del grup Can Cantem a la plaça de L'Om. I per totes les edats, però sobretot pel públic jove, al passeig dels Germans Nebot es va fer una nova edició de les Ulé Barraques, amb concerts de Mano's Rock, Miquel del Roig, DJ Aleix Ballesté, Magari L, Cactus i Julieta.

Tuni Salvadó, pregonera d'aquest 2024

La pregonera d'aquest any va ser la Tuni Salvadó, riudomenca amb una destacada trajectòria teatral, de més de 40 anys, i ànima de Dramèdia Teatre. Salvadó també va aparèixer, fa un parell d'anys, al programa El Llop de TV3. El pregó es va fer dimecres 24 de juliol al vespre a la Sala Multiús del Casal Riudomenc.