Fàtima Llambrich és periodista i criminòloga, una de les cares més conegudes de la crònica policial i judicial als informatius de TV3. Dimarts passat va ser la convidada a les xerrades que organitza cada setmana l'Associació de Dones Bella Llar, a la Sala Jobacasén de les Escoles Velles, on va parlar de la seva trajectòria com a periodista, de l'experiència a la televisió i també dels dos llibres que ha publicat: Sense cadàver i Brots de narcosocietat. També és coautora de dos documentals de 30 minuts: El cos del delicte (2015) i Les arrels del narcotràfic (2022).
Davant d'una sala plena de gom a gom, Llambrich va començar explicant quin és el vincle que té amb Riudoms: el fotògraf riudomenc Mateu Salvat. La seva família és de l'Ametlla de Mar, i van conèixer Salvat quan va fer unes fotografies al seu avi. "Les fotos més boniques que tenim del meu iaio són d'ell!", va explicar. Des de llavors, són amics, i va ser Salvat qui, precisament, la va convidar a visitar la Bella Llar. Tot i la seva llarga experiència en televisió, va assegurar que no està acostumada a fer xerrades d'aquest tipus. "Estic acostumada a parlar per una càmera, no per un auditori ple de gent!", va exclamar.
Llambrich va fer un petit recorregut per la seva trajectòria, des que va començar fent pràctiques a la delegació de TV3 a Tarragona i li va tocar cobrir el judici a Fernando Adalid per l'assassinat de la seva parella, fins a alguns dels temes més impactants que li ha tocat cobrir com a periodista, com els atemptats del 17 d'agost a Barcelona i a Cambrils, el judici a Trapero a l'Audiència Nacional que va ser interromput per la pandèmia o el cas de Ramon Laso Moreno, assassí de quatre persones. "El que m'agrada més de la meva professió és conèixer persones molt diferents i en situacions molt diferents a la meva. És una feina molt enriquidora. No en totes les feines pots veure tantes realitats diferents", assegura.
És precisament sobre el cas Ramon Laso que tracta el seu primer llibre: Sense cadàver (Ara Llibres, 2016). Llambrich va visitar Laso a la presó durant anys per poder escriure una investigació periodística centrada en el primer condemnat a Espanya per doble homicidi sense que s'hagin trobat el cossos de les víctimes, ni tampoc restes biològiques. Condemnat a 30 anys de presó - dels quals ja n'ha complert una vintena -, Laso va accedir a parlar amb ella i a explicar-li la seva història, sempre insistint en la seva innocència. Llambrich va explicar la complexitat de fer aquestes entrevistes sense posar-se del costat de l'assassí, i va assegurar que encara el continua visitant de tant en tant a la presó: "Vull veure com canvia, o no, ell en funció de com canvien, o no, les circumstàncies de la seva vida".
La periodista calera també va explicar l'experiència viscuda a l'estret de Gibraltar acompanyant la policia i veient com les narcollanxes intenten fer arribar la droga per mar, en rutes marítimes que s'han reactivat en els últims anys. Fruit d'aquesta i d'altres investigacions va publicar el reportatge Les arrels del narcotràfic (2022), i també el llibre Brots de narcosocietat (Columna Edicions, 2023), que aporta informació de primera mà sobre el narcotràfic a casa nostra.