Societat

Eugeni Perea Simón, autor de capçalera de la Biblioteca Pública Municipal Antoni Gaudí

El projecte 'De capçalera' vol enfortir els vincles entre biblioteques i escriptors de proximitat

FemSafareig Redacció 14/07/2015
Eugeni Perea (al centre), juntament amb l'alcalde de Riudoms, Josep M Cruset, i el regidor de Cultura, Jordi Domingo. (FOTO: Ajuntament de Riudoms)
Eugeni Perea (al centre), juntament amb l'alcalde de Riudoms, Josep M Cruset, i el regidor de Cultura, Jordi Domingo. (FOTO: Ajuntament de Riudoms)
Eugeni Perea (al centre), juntament amb l'alcalde de Riudoms, Josep M Cruset, i el regidor de Cultura, Jordi Domingo. (FOTO: Ajuntament de Riudoms)


L'escriptor riudomenc Eugeni Perea Simón, és, des d'aquest mes de juliol i durant tot l'any 2015, l'autor de capçalera de la Biblioteca Pública Municipal Antoni Gaudí. L'escriptor i la biblioteca s'han adherit al projecte 'De capçalera', impulsat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes i amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones. La iniciativa pretén enfortir els vincles entre les biblioteques i els seus escriptors de proximitat. Per aquest motiu, la Biblioteca Pública Municipal Antoni Gaudí organitzarà diferents activitats en les quals es reconeixerà la trajectòria literària d'Eugeni Perea i que comptaran amb la seva participació.

Eugeni Perea Simón (Riudoms, 1953), és doctor en Història Moderna per la Universitat de Barcelona; professor d’Història Moderna i Contemporània a la UNED i cap de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona. Ha escrit i publicat diversos llibres sobre temàtica diversa —història, onomàstica, geografia literària—, entre els quals destaquen els de prosa dietarista: Gastronomia divina (Destino, 1994), Les Mallorquines (Destino, 1997), Els pòlders de la memòria (Arola, 2008), Sefa Ferré, l’expressió permanent (Viena, 2012) i Quadern d’interseccions (Viena, 2014).

En el camp de la història cal subratllar les obres següents: El comportament religiós a Catalunya al segle XIX a la diòcesi de Tarragona, El Compliment Pasqual (1993), Església i societat a l’arxidiòcesi de Tarragona durant el segle XVIII, Un estudi a través de les visites pastorals(2000) i, en col·laboració, Les visites pastorals dels orígens medievals a l’època contemporània (2003). En el camp de l’onomàstica, a més d’una llarga llista d’articles publicats en revistes especialitzades, ha editat els següents reculls: Toponímia del terme i de la vila de Riudoms (1979), La Morera de Montsant i el seu terme municipal: Toponímia (1984),La geografia i la història de Mont-ral a través de la seva onomàstica (1994) i Onomàstica de Riudoms (2006).

Ha obtingut diversos guardons: II Premi Nacional de Poesia Jove, 1973; finalista del Premi Carles Riba, 1978; Premi Josep Iglésies, d’investigació onomàstica, 1978; Premi Pedrol Rius, d’investigació històrica, 1992; Premi Mossèn Josep Sanabre, d’investigació històrica, 1998; Premi de Biografies, Autobiografies, Memòries i Dietaris Rovira Virgili, 2007, i Premi International de Literatura Antonio Machado, 2012.