El passat 18 de febrer la Fundació Espigoladors va fer una convocatòria o “espigolada” a una finca de Riudoms. Però en què consisteix aquesta “espigolada”? Espigolar vol dir, generalment, fer una segona passada per un camp o un cultiu on ja s’ha fet la collita principal. Arran d’aquesta activitat tradicional del món pagès, la Fundació Espigoladors va néixer amb la voluntat de donar una segona oportunitat a productes agrícoles que per diversos motius no poden arribar al mercat.
Carles Barba, director general de voluntaris de la Fundació Espigoladors, explica que hi ha dos grans problemes que poden tenir els pagesos a l’hora de vendre el seu productes: criteris estètics o econòmics. En ocasions, les fruites o verdures no tenen la mida, el color o la forma requerida per les empreses comercialitzadores. Les caigudes de preu de compra poden suposar que al pagès no li surti a compte pagar els jornals que en suposaria la seva collita.
A partir d’aquesta problemàtica, Espigoladors busca donar una segona oportunitat a aquests productes, fent-los arribar a entitats socials com la Creu Roja o Càrites. A banda de fer una activitat assistencialista, des d’Espigoladors també es busca generar llocs de treball i des de fa uns anys tenen un obrador amb quinze treballadors a Esplugues de Llobregat on processen un 5% dels productes que espigolen i comercialitzen sota la marca “Es imperfect” en forma de melmelades, patés vegetals o sofregits en conserva. A Riudoms aquests productes es poden trobar a l’Agrobotiga de la Cooperativa Agrícola.
Espigoladors funciona amb una xarxa de 2.500 voluntaris d’arreu del territori català que acudeixen a les convocatòries i fins a 400 productors que hi col·laboren desinteressadament. A Riudoms han acudit a la finca dels germans Crusells, on han espigolat uns espinacs que no es podien comercialitzar per ser massa grossos. El pagès Ton Crusells assegura: “És una manera que tenim de col·laborar i de posar en valor la nostra feina i el nostre producte”. És la primera vegada que col·labora amb Espigoladors però en d’altres ocasions ja havien participat amb el Banc dels Aliments. “El fet que vinguin a collir-ho ells mateixos ens suposa un avantatge, ja que no hi hem de dedicar més jornals”, explica Crusells. La voluntat d’Espigoladors és continuar creixent al Camp de Tarragona: “generar confiança amb els pagesos, ja que entrem a les seves finques i mitjançant les nostres bones pràctiques, fent les espigolades sense generar cap maldecap pel pagès i el boca-orella, continuar creixent”, explica Barba.