L'Església de Sant Jaume comença aquest estiu l'última fase del pla general de rehabilitació. Després de la reforma de la capella del Santíssim i de les obres a la teulada, que s'han anat fent en els últims anys, ara ha arribat el moment de canviar el paviment del temple. L'enrajolat actual data de després de la guerra, dels anys 40, i té problemes d'humitat. "La humitat va per sota del paviment i cap a les pilastres, que es van malmetent", assegura mossèn Rafel Serra.
La reforma consisteix en canviar tot el paviment de la nau central i en modificar el presbiteri i homogeneïtzar-lo d'acord amb el nou enrajolat. A part, s'aprofitarà per passar el nou cablatge d'electricitat i megafonia: dues coses que també necessiten un canvi. "L'enllumenat està molt malmès i s'ha de canviar totalment. A part, tots veiem que és un temple fosc", explica Serra. En total, s'espera que les obres durin sis mesos.
Simultàniament a les obres de reforma, es faran també prospeccions arqueològiques per veure què hi ha sota del paviment actual. Es tracta d'una pràctica habitual quan hi ha canvis en temples d'aquestes característiques: es fan investigacions per constatar què hi ha, i a vegades, poden implicar retards en les obres. A Riudoms, per exemple, es podrien trobar les restes de l'antiga església que precedia l'actual, o fins i tot d'una cripta, que era comuna a l'època i que, segons alguns testimonis orals, podria estar ubicada sota l'altar.
El cost total de l'obra és de 320.000 euros. L'empresa encarregada de portar a terme aquesta tasca s'ha adjudicat mitjançant concurs públic i és Vesta Rehabilitación, amb seu a Barcelona, especialitzada en treballs de rehabilitació d'edificis antics. El finançament vindrà sobretot del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), que ja està adjudicat i reservat. També finançaran les obres el fons propi de l'arquebisbat i la parròquia, i una possible subvenció de l'Ajuntament de Riudoms. Des de la parròquia asseguren que són conscients que el context mundial i l'encariment d'alguns materials fan que no sigui el millor moment per tirar endavant aquestes obres, però un cop adjudicat el fons FEDER, és obligatori executar-lo. "Hem de fer-les sí o sí, perquè si no les féssim, perdríem la subvenció, hauríem de pagar una penalització i no en podríem demanar cap més", explica mossèn Rafel.
Durant el temps que durin les obres, les celebracions s'hauran de fer en espais alternatius. El culte diari es continuarà fent a la Capella del Santíssim. La missa dels diumenges es traslladarà a la Sala Multiús del Casal Riudomenc, i pels enterraments es buscarà un espai adequat d'acord amb la família. A part, una veïna del poble ha cedit un lloc apte per guardar els bancs mentre durin les obres.