Societat

El riudomenc Guillem Castro guanya el premi de la Societat Catalana de Biologia al millor treball de recerca de Batxillerat

El riudomenc Guillem Castro Bono, alumne de l’Institut Joan Guinjoan, va rebre el premi al millor treball de recerca de Batxillerat que concedeix la Societat Catalana de Biologia en la celebració de la Nit de la Biologia, el dia 11 de juliol, al paranimf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. El premi s’atorga al millor treball de recerca de batxillerat en ciències biològiques.

Elena Domingo Elena Domingo 12/07/2018
Entrega del premi (FOTO: Cedida) Cedida

El projecte, que porta per títol “Què s’hi amaga entre la Posidònia?” analitza el medi marí de la costa de l’Ametlla de Mar, comparant cada cala i buscant les diferències en l’ecosistema, tenint en compte factors com la virginitat – l’impacte humà, les construccions, l’afluència de gent -, l’amplària i la fondària de cada cala. L’objectiu és descobrir si l’impacte humà afecta a l’ecosistema. Per fer el treball, el Guillem va fer dues immersions d’snorkel en cada cala que volia estudiar, va fotografiar la fauna i la flora que hi va trobar i va documentar totes les espècies que va observar. Quan va tenir totes les dades recollides, va comparar les diferents cales mitjançant gràfics, a més de fer un inventari de totes les espècies que havia observat. “Com a conclusió, l’impacte humà en l’ecosistema de les praderies de la Posidònia a la costa de l’Ametlla de Mar és nul”, explica.

La idea del treball va sorgir de l’estada a l’empresa de Batxillerat, que va fer a l’empresa Plàncton Diving, un centre de busseig i divulgació de l’Ametlla de Mar. En aquell moment, el Guillem va descobrir la posidònia i l’ecosistema que formen les seves praderies. “Encara em va interessar més al descobrir que es tracta d’una planta endèmica del Mediterrani (només es troba en aquest mar), i en saber que formava un ecosistema molt ric, vaig decidir veure si aquest era afectat per l’impacte humà”, explica. Com a curiositat, assegura que s’ha adonat que molta gent no coneix l’ecosistema que tenim en algunes zones de la costa catalana, i que al·lucinen quan fa una immersió. “Probablement perquè la gent té la imatge de les platges més concorregudes, on el fons marí sembla un desert”, assegura.

Per al proper any, el Guillem té intenció d’estudiar Biologia. A més del seu treball guanyador, “Què s’hi amaga entre la Posidònia”, van quedar com a finalistes els projectes “La regla dels 5 segons”, de Nerea Lorenzo Toro i “La medicina personalizada y la immunoterapia en el tratamiento contra el cáncer”, d’Andrea Tomás Pulgarín. El guanyador rebia un diploma i una tauleta com a premi.