Societat

Joan Torres presenta “El Gaudí que no ens han explicat”

Com es pot fer un llibre sobre Gaudí que expliqui coses noves? Com es pot aportar nova documentació sobre un personatge que ja ha estat protagonista de tants i tants articles, biografies i llibres? L’historiador local Joan Torres Domènech s’ha atrevit a fer-ho, a El Gaudí que no ens han explicat, publicat per l’editorial Cossetània i presentat a Riudoms el passat 10 de gener.

Elena Domingo Elena Domingo 22/01/2020
Presentació al Casal Riudomenc (FOTO: Lluís Bages)

Torres ha publicat, al llarg dels anys, nombrosos articles a la revista L’Om investigant aspectes de la família, el pensament, l’obra o la vida de Gaudí. L’any 2015, el director de la Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica de Catalunya, Jaume Sanmartí, va poder llegir alguns d’aquests articles. “Vaig pensar que jo a aquest senyor l’havia de conèixer”, va afirmar durant la presentació de l’obra, a la Sala Multiús del Casal Riudomenc. Va ser així com li va fer la proposta de fer un llibre sobre aspectes de Gaudí que els seus biògrafs no havien explicat, o que no havien investigat en profunditat.

El llibre es divideix en quatre apartats: un d’ells se centra en els inicis de Gaudí, en la primera etapa de la seva vida i en la seva família. Un altre parla sobre la seva formació acadèmica, un tercer sobre el seu pensament i la seva vida personal i, finalment, l’últim parla del seu art: sobretot, de la Sagrada Família i els problemes que va tenir relacionats amb la construcció de la basílica.

El llibre, que es va presentar a Riudoms després de passar per nombrosos punts del territori -entre ells, l’Ateneu Barcelonès-, ha estat fruit d’una intensa investigació històrica, tant a través de testimonis com de fonts escrites. Torres ha consultat una gran quantitat d’arxius, a més de la premsa digitalitzada de l’època, on ha trobat notícies, entrevistes i crítiques del moment. A la presentació, l’autor va destacar que l’Estat espanyol és un dels països on s’ha fet una feina de més intensa de digitalització de premsa escrita, i que això ha facilitat la tasca de recerca. El resultat és un llibre que parla de Gaudí, però que no té com a objectiu ser-ne una biografia. “Em centro en les parts desconegudes de Gaudí, o que fins ara havien estat polèmiques”, explica.

L’ex director de la Càtedra Gaudí, Jaume Sanmartí, va participar a la presentació del llibre, on va assegurar que hi ha una manca de rigor molt gran sobre la figura de l’arquitecte. Sanmartí es va queixar que hi ha moltes coses que els gaudinistes no diuen, o algunes coses que les diuen de manera interessada. “El món de Gaudí està ple de prejudicis, i més ara que s’ha convertit en un objectiu de màrqueting”, explica. La necessitat de trobar investigadors que facin la seva feina de manera neta, sense tenir en compte aquests prejudicis, és la que va portar a Sanmartí a fer la proposta d’El Gaudí que no ens han explicat a Joan Torres, a qui va definir com un investigador “que va per lliure, que té mètode i rigor”.

El llibre, editat per l’editorial vallenca Cossetània i disponible en nombroses llibreries, és el número 21 de Perfils: una col·lecció de biografies de personatges que han destacat en diversos camps.