Xavier Ferré Trill, historiador i sociòleg reusenc, es va endur el premi d’Investigació per la proposta de treball “Dinàmica associativa cultural riudomenca. Sociabilitat formal i informal 1914-1978”. L’autor té un termini d’onze mesos per redactar l’estudi, i rebrà 3.000 euros de dotació. El premi d’Arts Plàstiques va recaure a Núria Benet Ramoneda, de Sant Cugat del Vallès, d’entre 27 propostes presentades. Dotat amb 1.000 euros, el premi va ser per l’obra “Where is the límit?”, un collage-patchwork sobre manta tèrmica d’emergència, paper, fil i grafit. Benet, que treballa al Centre d’Arts Visuals de Sant Cugat com a responsable de formació, exposa a l’obra un territori personal i familiar realitzat amb retalls de notícies, mapes i papers relacionats amb la seva infantesa. En rebre el premi, l’artista va anunciar que donarà una part de l’import a l’ONG Open Arms.
El premi de Recerca juvenil, adreçat a joves que realitzin un treball o estudi de recerca amb Riudoms com a objecte d’estudi, va recaure en Marta Escoda Alarcón pel treball “Un soldat de Riudoms a la guerra de Cuba: Joan Giol Cros”. Al guardó, dotat amb 300 euros, s’hi havien presentat tres propostes. El premi de Narrativa breu, dotat amb 500 euros, es va repartir en dos accèssits, que van recaure en M. Dolors Portas Sesé, de Palamós, per l’obra El·lipsi; i Pilar López Bastida, de Reus, per Afthersave. També el premi de Recull de poesia, dotat amb 500 euros, es va repartir en dos accèssits, per Francesc X. Simarro, de Cornellà de Llobregat, per l’obra Ditades; i en Gemma Sánchez Bosch, de Santa Eulàlia de Ronçana, per Ets, és, som bosc. El premi de narrativa va rebre 24 obres a concurs i el de poesia, 29. Finalment, el premi Instagramers, que es va decidir per votació popular a l’etiqueta #cerapterritori, va ser per a Emma Llurba Baró, de Riudoms.
Una de les principals novetats de l’acte d’enguany va ser el lliurament del Premi Rosa dels Vents. Aquest premi, que el CERAP havia entregat en el passat a riudomencs o riudomenques que mereixien un reconeixement especial per la seva professió i trajectòria vital, va ser pel músic Antoni Guinjoan Simeón. Nascut l’any 1927, Guinjoan va ser professor de violí de l’Escolania de Montserrat i va ser cofundador i director de les orquestres Gèrminans, Gaudeamus i Manuel Blancafort, entre altres. Va tocar l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu (1958-1967) i, durant 25 anys (1967-1992), a l’Orquestra Ciutat de Barcelona. Més recentment ha format part del Trio Gaudeamus tocant el violí. Com a compositor ha escrit obres per a conjunt de corda i ha estrenat (fins al 2016) una quarantena de sardanes. El compositor reusenc Josep M. Guix li va dedicar, el 2004, el Petit trio per a Guinjoan per a violí, violoncel i piano. Per la seva edat, Guinjoan no va poder assistir al sopar, però va agrair el premi al CERAP mitjançant un vídeo.
L’acte va comptar amb actuacions musicals dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de Riudoms, i va ser el marc escollit per l’estrena d’un nou grup de percussió, Stem Pikats. Un grup conduït per Joan Mestre que experimenta amb diferents materials reciclats, sonoritats, ritmes i dansa. Stem Pikats va posar el punt i final a l’acte amb una actuació. Abans de començar, també havia intervingut, juntament amb els Diables i Diablons del CERAP, i el Ball de Bastons. Aquest últim grup va aprofitar el sopar per presentar, també, el seu logotip.
A l’entrega dels premis, que aquest any han arribat a la 29a edició, hi van assistir com a convidats la rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), M. Jesús Figueras Salvat; l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret; el president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Josep Santesmases; i el president d’Òmnium Baix Camp, Emili Argilaga. El sopar el va elaborar i servir la Secció de Gastronomia del CERAP.