Victòria de Junts a Riudoms en unes eleccions marcades per la pandèmia

Junts va tornar a guanyar a les eleccions al Parlament de Catalunya que es van celebrar aquest 14 de febrer

Resultats de les eleccions a Riudoms
Resultats de les eleccions a Riudoms

Junts va obtenir a Riudoms 825 vots, que representen un 33,17% del total. Tot i la victòria, però, va perdre 4,9 punts respecte les últimes eleccions, quan va rebre el suport del 38,03% dels votants riudomencs, amb 1.459 vots.

Esquerra va ser la segona força més votada, amb 702 vots i un percentatge del 28,23%. Aquestes xifres suposen un increment de més de 6 punts per a la formació republicana, que el 2017 va tenir el 22,18% dels suports i 851 vots. Tant Esquerra com Junts van perdre en vots absoluts, ja que la participació va ser molt inferior a la de 2017. En aquell moment van votar 3.852 persones: un 83,89% del cens. En canvi, als comicis de 2021 van votar 2.554 persones: el 54,64% del total. La baixada de la participació a Riudoms no va ser excepcional: va seguir la mateixa tendència que al global de Catalunya. El 2017 havia estat del 79,09% i aquest any va ser del 53,54%.

La següent força més votada a Riudoms va ser el PSC, que va obtenir 284 vots: un 11,42% del total. L'any 2017 havia obtingut un 6,10% dels vots: 234. D'aquesta manera es va situar com a tercera força en número de vots, un lloc que a les eleccions anteriors havia obtingut Ciutadans.

De fet, els vots al partit taronja van caure en picat en aquests comicis: de ser el 22,03% del total (845) l'any 2017, van passar a 69 vots, un 2,77%.

La quarta força més votada el 14-F va ser la CUP, amb 212 vots, un 8,52%. El 2017 la formació anticapitalista havia rebut 177 vots, un 4,61% del total. En cinquè lloc es va situar VOX, que es presentava a les eleccions per primera vegada. El partit d'extrema dreta va obtenir 150 vots, un 6,03% dels suports. Al PDeCAT, que també presentava candidatura pròpia per primera vegada, al marge de Junts, el van escollir 63 votants, un 2,53% del total.

Per la seva banda, En Comú Podem va ser l'opció escollida per 57 votants, el 2,29%. El 2017 havia obtingut 123 vots, un 3,21% del total. El PP també va perdre suports: en aquest cas, va passar de 113 vots el 2017 a 52 vots aquest any: del 2,95% al 2,09%.

La resta de candidatures votades van ser el Partit Nacionalista de Catalunya (18 vots), Moviment Primàries per la Independència de Catalunya (12), Som Terres de l'Ebre (7), Recortes Cero-GV (5), Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (5), el Front Nacional de Catalunya (5), Unidos SI (4) i Per Un Món Més Just (1). El número de vots nuls va ser de 68, i de vots en blanc, 16.

Unes eleccions excepcionals per culpa de la Covid-19

Al marge dels resultats, però, les eleccions del 14-F van ser molt diferents de la resta per les restriccions imposades en motiu de la pandèmia. Un dels principals canvis va ser la ubicació del col·legi electoral: a diferència dels comicis anteriors, que sempre se celebraven a la planta baixa de l'Escola Beat Bonaventura, en aquesta ocasió les votacions es van fer al Poliesportiu Municipal. Els votants entraven per la porta lateral de l'equipament, on se'ls donava gel hidroalcohòlic i tenien marcat un itinerari amb distàncies de seguretat. Abans d'entrar a l'interior del pavelló hi havia una carpa on les persones que no portaven la targeta del cens podien consultar en quina mesa havien de votar. Després entraven a l'interior, on hi havia vuit files, una per cada mesa. Les diferents finestres del recinte estaven obertes, per afavorir la ventilació. Després de votar, els votants seguien l'itinerari marcat per tornar a sortir.

Tot i que en alguns municipis es preveien problemes per compondre les meses, i que molts dels escollits havien al·legat, a Riudoms es van poder constituir sense incidències. A les 9 del matí, hora d'obertura del col·legi electoral, hi havia el 100% de les meses constituïdes.

Una altra de les novetats respecte a eleccions anteriors van ser les franges horàries recomanades. Els col·lectius de risc, com les persones de més de 65 anys, els malalts crònics o les embarassades, tenien assignada la franja de 9 a 12 del matí. Va ser precisament al voltant de les 12, quan s'obria la franja per a la resta de població, que es van acumular més votants al recinte electoral. Poc a poc, l'afluència de gent va anar baixant fins a les 7 de la tarda, quan començava la votació per als malalts de Covid i contactes. Els integrants de les meses es van haver de posar els coneguts com a EPIs: Equips de Protecció Individual. Durant aquesta franja, gairebé no es van presentar votants al recinte.

A partir de les vuit del vespre va començar el recompte, que aquesta vegada van seguir poques persones en directe. El número d'apoderats dels partits polítics s'havia reduït al mínim per evitar afluència de gent, i gairebé no hi va haver públic per seguir les votacions. Primer es va introduir el vot per correu, que va ser més alt que en comicis anteriors. L'anècdota divertida de la jornada la va protagonitzar un gat, que es va apropar a les meses al principi del recompte

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.