La Consulta de la Fira de l’Avellana 2016 tindrà lloc els mateixos dies de celebració de la Fira i a l’igual que en les anteriors edicions, tots els empadronats a riudoms majors de 16 anys podran votar en un espai del recinte firal. Com a novetat de l’edició d’aquest 2016, hi ha un apartat on diverses entitats del poble han presentat els seus projectes. Els quatre projectes amb més suport en aquesta consulta rebran una subvenció extraordinària de 1000 € cadascun.
L’Associació Cultural Amics de L’Om, l’entitat que aplega L’Om, Revista de Riudoms i el portal FemSafareig.cat, ha presentat un projecte per aquesta votació. Una de les línies d’acció de l’entitat en els darrers anys ha sigut la d’editar diversos llibres o separates sobre diversos aspectes de la història de Riudoms. En aquest sentit, l’Associació ha presentat el projecte “Recull de postals i altres imatges de Riudoms (1889 -1936)“.
Aquest seria un treball que publicaria una sèrie de postals antigues i fotografies de la mateixa època. En total, hi ha una provisió de fins a 126 imatges, que van des dels indrets més característics del poble (places, carrers, ermita, església) així com de festivitats del poble (carnaval, festa de barris), masies antigues, actes públics o quotidians, entitats de l’època, etc. Aquestes imatges, anirien acompanyades d’una breu descripció per contextualitzar a nivell històric. L’Associació ha presentat aquesta proposta per tal que els riudomencs puguin donar-hi suport i facilitar-ne el finançament de la seva edició.
A banda de la nostra associació, altres entitats i ens del poble han presentat els seus projectes, fins a un total de setze projectes. A més, la Consulta d’aquest 2016 pregunta sobre la necessitat de la creació d’un seguici popular al nostre poble, sobre el finançament per a la modernització del nucli antic o sobre la circulació de grans vehicles per l’Avinguda Pau Casals. La Consulta 2016, com les seves anteriors edicions, està rebent crítiques per part de les forces de la oposició. La CUP Riudoms ha publicat un escrit titulat “Com arreglem la Consulta?”, on els cupaires defensen la creació d’un Reglament de Participació Ciutadana per tal de “regular la consulta i per assegurar-ne els mínims democràtics, d’informació i de debat previ”.