Un moment de la xerrada (FOTO: Albert Gras Civit)
L'acte va servir per presentar un nou projecte, Riudoms en Moviment, que ha sorgit en el si de l'entitat riudomenca però que vol ser transversal a tota la ciutadania. El context de crisi econòmica i l'augment de l'independentisme són dues de les qüestions que han animat a iniciar aquesta nova aventura, presentada com un espai de debat i de reflexió sobre la política municipal. D'aquesta manera, on realment es vol incidir és en el municipi, proposant noves formes de participació i de transparència política, però sense deixar de tenir present el rerefons nacional.
Segons van exposar els seus ideadors, la voluntat de Riudoms en Moviment és crear consciència dels problemes que afecten als riudomencs. Així doncs, aquesta tardor s'iniciaràn xerrades que aportin debat i reflexió, i alhora alternatives; però també hi ha la intenció de publicar un butlletí periòdic que apropi idees crítiques entorn a problemes reals dels habitants del poble.
Per començar els cicles de xerradeses va voler proposar alternatives a les retallades a través d'una conferència del professor d'economia de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de Justícia i Pau Arcadi Oliveres. El ponent va posar de relleu algunes de les dessigualtats que es viuen al nostre país i a Europa de sous i de treball i va proposar, per exemple, reduir les jornades laborals per poder augmentar els llocs de treball o que es reduissin més els sous per poder fer una relació 1 a 3 entre treballador i directiu. Tot això no va escapar-se del debat independentista que s'està produint en aquests moments, en el torn de preguntes alguns assistents van formular qüestions al ponent de si en un futur estat català les retallades s'acabaran i el nivell de vida augmentarà. Arcadi Oliveres va dir que el dret a l'autodeterminació no es podia basar en motius econòmics sinó que el principal motiu havia de ser el de la legitimitat com a cultura i poble de poder governar-nos. A més a més va apuntar que una Catalunya independent hauria de transformar-se socialment per ser més justa i adaptar-se al segle XXI, fent un país més solidari amb la resta del planeta, ecològicament sostenible, més democràtic i sense exèrcit.
La valoració de l'acte per part de les persones de Riudoms en Moviment va ser molt positiva i els ha il·lusionat per tal d'organitzar més activitats per fomentar el debat esperant que cada vegada se sumi més gent en la transformació social i política del municipi.