Urna electoral (FONT: ACN)
La jornada electoral a Riudoms va trasncórrer sense cap incidència destacable.
Participació
La participació, com s'esperava va ser inferior que a les eleccions de l'any 2008, sense superar el 70% i quedant-se en un 67,01% al Congrés i un 66,10% al Senat. La curiositat és que en el cas del Senat la participació experimenta una baixada més gran que al Congrés respecte als comicis de l'any 2008 ja que en aquella ocasió la participació al Senat era del 75,76%, a diferència del 71,19% al Congrés.
Congrés dels Diputats
Resultats al Congrés dels Diputats (Riudoms)
La llista més votada a la demarcació de Tarragona és Convergència i Unió (CiU) que empata en diputats amb Partit Socialista de Catalunya (PSC-PSOE) i amb el Partit Popular (PP), tots tres partits amb 2 diputats. Cal destacar que el PP ha sigut la llista més votada a la capital del Camp de Tarragona amb un 29% dels vots. Pel que fa a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que fa uns mesos alguns mitjans de comunicació la consideraven una força política extraparlamentària i que altres en preveien un per Tarragona, no l'ha conseguit.
Els resultats a Riudoms, en canvi, com a Reus, Valls o Montblanc, donen una clara victòria de CiU.
La pujada de la dreta i el centre-dreta, tan catalana com espanyola al nostre poble, és un fet en aquestes eleccions, tan de vot com de percentatge; CiU augmenta 349 vots i el Partit Popular (PP) 50 vots.
Però el que va marcar més ahir en el recompte de vots a les Escoles va ser la baixada dels partits d'esquerres, tret d'Iniciativa per Catalunya els Verda- Esquerra Unida i Alternativa(ICV-EUiA) que va augmentar el vots. Així doncs mentre ICV-EUiA va augmentar un 1%, 26 vots, respecte les passades eleccions del 2008, el Partit dels Socialistes de Catalunya passava a ser la tercera força més votada amb 466 vots i Esquerra Republicana de Catalunya- Reagrupament- CatalunyaSÍ (ERC-RI.cat) tan sols n'aconseguia 261.
Els resultats ens mostren un escenari ben diferent del que es va produir a les passades eleccions del 2008. Llavors CiU va ser, com des de l'any 1986, la força més votada amb el 36,20% , però la seguien el PSC i ERC amb el 29,04% i el 16,40% respectivament, i el PP ocupava la quarta posició amb un 14,13%. Però ahir el PP va aconseguir augmentar 50 vots, que sumat a la pèrdua de vots d'ERC i PSC, feia que es situés com a segona força més votada a les eleccions generals a Riudoms.
Els resultats del PP milloren el de les dues eleccions passades, i queden a 5,93 punts dels resultats que el partit conservador va aconseguir l'any 2000.
L'aparició del PP com a segona força més votada a Riudoms ha sobtat entre alguns sectors, ja que a les passades eleccions municipals amb Marc Junivart al capdavant no aconseguí representació amb 142 vots, (4,63%) lluny dels 498 d'ahir (16,84%).
El PSC-PSOE també guanya vots a les eleccions generals respecte les passades eleccions municipals. Al mes de maig el partit encapçalat per Marcel·lí Garriga obtingué 268 vots (8,74%) i ahir n'arreplegà 466 (15,76%).
Pel que fa als altres partit presents al nostre municipi, ERC i CiU, i que també es presentaven a la circumscripció de Tarragona, han perdut vots respecte les eleccions municipals del passat mes de maig. CiU que fou la força més votada a la primavera amb Josep Maria Cruset al capdavant, ha passat de 2280 vots a les municipals (74,39%) a 1497 de les generals (50,64%), però encara continua sent el partit polític que obté una majoria absoluta al nostre poble.
En el cas d'ERC, amb Francesc Xavier Làzaro de cap de llista a les eleccions del maig, la baixada en percentatge no és tan gran com en el cas de CiU, ja que ERC va aconseguir 12,23% dels vots a les municipals i un 8,82% a les generals d'ahir.
Aquestes dades ens mostren com els riudomencs canvien de vot segons quines siguin els comicis electorals, ja que en un espai curt de temps les seves preferències polítiques són diverses. A més ens mostren un bipartidisme existent en el nostre país, encara que CiU continui sent la força més votada. Ja que tan el PP com el PSC experimenten un creixement quan es tracta de votar en comicis estatals.
Cal remarcar que la suma del vot en blanc i el vot nul, que al 2008 representava 1,07% i 0,75% respectivament, ha crescut amb un 2,10 i 2,51 punts respectivament. Aquest creixement es deu, com a la resta de l'estat, a un vot protesta, en el cas del nul només en una part ja que s'han de tenir en compte les butlletes errònies, que canalitza les seves reivindicacions de reforma democràtica. En aquesta línia la llista Escons en Blanc (Eb) representa un 0,71% que s'ha de sumar al vot protesta que es deriva de la suma del vot en blanc i part del nul.
Senat
Resultats al Senat (Riudoms)
Pel que fa el Senat el PP aconsegueix la majoria absoluta en el conjunt de l'estat ja que la configuració actual ja compta amb els representants dels Parlaments autonòmics els quals en tots el partit conservador hi té majoria excepte el País Basc, Catalunya i Andalusia, i ara s'hi afegiran els representants electes per cada circumscripció.
Els representants per Tarragona al Senat són Ferran Bel, alcalde de Tortosa, i Jordi Sendra de CiU i Joan Sabaté i M. Jesús Sequera del PSC-ICV-EUiA, repetint un empat, encara que amb dos partits.
A Riudoms els resultats mantenen a CiU com a força més votada entre l'electorat riudomenc, encara que el PSC-PSOE que al Congrés esdevenia la tercera força més votada, en aquest cas es posiciona com la segona candidatura més votada deixant al PP com a tercera.
En aquesta ocasió, no s'ha repetit la coalició pel Senat del PSC-ERC-ICV-EUiA a les demarcacions catalanes i ERC-RI.cat s'ha presentat per separat.
L'altra dada interessant són els percentatges de vots nuls i blancs superiors als del Congrés, encara que cal apuntar que en el cas del Senat aquests vots sempre són més elevats que els que es produeixen a la Cambra baixa. Així doncs en aquesta ocasió trobem un augment respecte l'any 2008, amb un augment del 0,89 punts dels vots nuls i un augment del 5,38 punts de vots en blanc.