La pandèmia de la Covid-19 ha alterat la previsió econòmica de moltes administracions: també la de l'Ajuntament de Riudoms. El dia 31 d'agost es va celebrar una sessió plenària extraordinària, en format telemàtic, per aprovar la segona modificació de crèdits del pressupost de l'Ajuntament d'aquest any. Una part important dels canvis són conseqüència de la pandèmia.
Concretament, la modificació inclou partides destinades a l'adquisició d'equips de protecció individual (EPIs), tant per al personal de l'Ajuntament com per als comerços: mascaretes, guants, gels hidroalcohòlics... També les subvencions a comerços i a empreses, per valor de 45.000 euros, que es van aprovar al ple del 29 de juny. Altres despeses relacionades amb la pandèmia han estat les destinades a dotar l'Ajuntament d'un sistema informàtic compatible amb el teletreball, i altres partides relacionades amb la neteja, els monitors de menjadors, etc. Una part d'aquest import ja s'ha gastat, i hi ha romanent per a altres despeses des d'ara fins a finals d'any. En contrapartida, el pressupost ha de rebaixar partides que no es podran portar a terme, com les destinades a accions de promoció cultural, a joventut o a festes majors, Barris o la Fira de l'Avellana: un total de 210.000€. A més de les relacionades amb la Covid-19, la modificació afecta altres partides que no fan referència a la pandèmia.
Els partits de l'oposició es van abstenir en la votació d'aquestes modificacions. Esquerra i la CUP van denunciar que el pressupost no inclou partides destinades a ajudes socials, com s'hauria d'esperar d'una modificació en temps de pandèmia. "No inclou certs elements addicionals per fer front a les dificultats que puguin venir. No reflecteix la totalitat de les necessitats que esperàvem veure en una modificació així en temps de Covid", va assegurar Enric Jódar, regidor de la CUP. "On són les ajudes socials en aquesta modificació del pressupost? No n'hi ha ni una de nova. Estem en una pandèmia que deriva en una crisi econòmica i social, i no veiem ni una acció destinada a donar suport als més vulnerables", va afegir en el seu torn Ricard Gili, regidor d'Esquerra. Gili també va explicar que han pujat un 40% les peticions d'ajuda a Càritas, i que a Riudoms hi ha 84 persones que s'han quedat a l'atur i 321 que s'han vist afectades per ERTOs. "No dediquen ni un euro més a Càritas, ni a Serveis Socials, ni a plans d'ocupació. Què més ha de passar perquè ho facin?" va preguntar el regidor republicà.
El regidor d'Hisenda, Jordi Domingo, va respondre a les crítiques assegurant que les competències en aquestes matèries són del Consell Comarcal, i que l'Ajuntament de Riudoms ja s'ha ofert a incrementar les partides però que, de moment, els han dit que no és necessari. Aquesta resposta va generar una discussió entre la CUP i l'equip de govern. El regidor Enric Jódar es va mostrar sorprès per la resposta del Consell Comarcal: "El Consell Comarcal diu que tot està perfecte? Hi va haver una crisi el 2008 i ara una pandèmia, i el Consell Comarcal diu que no és necessari pujar en dotació social? Si ha fet aquesta afirmació, el Consell Comarcal té un problema".
L'alcalde, Sergi Pedret, va tancar la polèmica assegurant que a hores d'ara el conveni amb el Consell Comarcal no s'ha canviat, però que es pot fer més endavant si és necessari. I que Càritas ha explicat que ja en tenia prou amb les aportacions de particulars. "Quan Càritas ens digui que necessita ajuda econòmica de l'Ajuntament, la farem", va dir Pedret.
El regidor d'ERC, Ricard Gili, també va criticar la manera com s'ha fet la modificació del pressupost, sense comptar amb l'opinió d'altres formacions. "Han dit que ho hem de fer entre tots, però s'ho han fet tot sols. I això no és el millor per Riudoms", va assegurar.
El ple extraordinari també va servir per aprovar una moció per la suficiència financera dels ens locals, presentada conjuntament per Junts per Riudoms i Esquerra. La moció, impulsada per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), té com a objectiu dotar els ajuntaments dels recursos necessaris per fer front a les conseqüències de la Covid-19, fent ús del superàvit del 2019 per posar en marxa mesures de reactivació socioeconòmica.
El regidor del PSC, Jose Manuel Hernández, hi va votar en contra, qualificant-la de "propaganda política" i "demagògia". El regidor de la CUP, en canvi, va assegurar que la moció és "insuficient". Concretament, la CUP va criticar un punt on el text emplaça el Govern de l'Estat a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar la llei 2/2012 d'estabilitat pressupostària, per donar més marge a les administracions locals. Jódar va explicar que la CUP no vol flexibilitzar aquesta llei, sinó derogar-la.
Tant Junts per Riudoms com Esquerra van acceptar fer un canvi en el redactat de la moció, i posar "derogar" en lloc de "flexibilitzar". Amb aquesta modificació, la CUP hi va votar a favor. La moció es va aprovar amb 12 vots a favor i 1 vot en contra.