Política

L'oposició en bloc critica la realització de la consulta 2015

Denuncien la manca de debat públic, la poca antelació, l'arbitrarietat de les preguntes o la no garantia de l'anonimat

Lluís Bages Lluís Bages 09/08/2015
Les preguntes de la consulta 2015
Les preguntes de la consulta 2015
Les preguntes de la consulta 2015


Com ja va passar l'any passat quan se'n va celebrar la primera edició, la consulta ciutadana proposada pel govern de CiU de l'Ajuntament de Riudoms torna a provocar les crítiques dels partits de l'oposició. Tant la CUP com ERC-Avancem denuncien greus mancances en la realització de la consulta, com la manca de debat públic, l'arbitrarietat de les preguntes plantejades, la poca antelació de la proposta o la no garantia de l'anonimat dels participants.

La CUP Riudoms ha fet públic un vídeo titulat ''Com fer una consulta i que no sigui de fireta", en el qual el regidor Pere Campíñez explica de manera esquemàtica els punts imprescindibles que, segons el partit polític, fan d'una consulta un procés de participació real i democràtic. Per la CUP resulta necessària la redacció d'un pla de participació ciutadana que estableixi els criteris sobre com s'ha de regir un procés de participació al poble.

La proposta inclou la creació d'un Consell de participació ciutadana com a "òrgan representatiu plural i independent amb assessorament tècnic i professional". Aquest Consell hauria de fer una tria dels temes més importants segons l'interès general després d'haver escoltat tant la ciutadania com el govern de l'Ajuntament. A més, el Consell seria l'encarregat de redactar les preguntes i respostes, "que haurien de ser el màxim objectives possibles sense que puguin ser tendencioses".

El regidor Pere Campíñez en el vídeo de la CUP
El regidor Pere Campíñez en el vídeo de la CUP


La formació considera irrenunciable el debat públic abans de respondre les preguntes de la consulta: "s'hauria de garantir i facilitar la màxima informació a la ciutadania i organitzar actes oberts on es puguin exposar tots els posicionaments, tant a favor com en contra". Per últim, la CUP creu que "cal garantir que la votació sigui vinculant i totalment confidencial, amb la presentació i escrutini públic dels resultats i l'execució de les accions en un termini que es marqués".

Per la seva banda, ERC-Avancem ha editat en els últims dies un nou número del seu butlletí, en el qual, entre d'altres temes, es tracten les greus mancances de la consulta. Pels republicans, aquesta "sembla més una enquesta de cara a la galeria que una altra cosa". Per arribar a tal afirmació, el partit exposa diversos fets, començant per la falta de debat públic i l'anunci amb només un dia d'antelació.

Butlletí d'ERC-Avancem
Butlletí d'ERC-Avancem


ERC-Avancem creu que la consulta inclou preguntes "massa genèriques" i que resulta difícil "saber en quin sentit es faran servir les respostes", posant com exemple la qüestió de l'ampliació de voreres, en la qual no s'especifica en quins carrers es podria produir. La pregunta de la inversió de 30.000€ al Casal per adaptar-lo al cinema digital també genera dubtes, "ja que si no es fa aquesta inversió, no està garantit que s'hi puguin veure pel·lícules". La formació planteja, doncs, que siguin els riudomencs que puguin decidir a quin projecte destinar aquests diners.

El partit qüestiona que es garanteixi l'anonimat dels participants, "ja que s'obliga a posar el DNI a la butlleta de resposta". Per tot plegat, des d'ERC-Avancem es denuncia que "aquesta enquesta ni fomenta la transparència real ni impulsa una participació de qualitat".