Política

La CUP explica la seva tasca a l’Ajuntament durant la legislatura 2015-2019

Els regidors Roser Torres i Pere Campíñez, de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), van explicar dissabte 19 de gener, en un acte obert al públic i amb una trentena d’assistents, les accions que ha portat a terme la seva formació a l’Ajuntament durant la legislatura 2015-2019.

FemSafareig Redacció 28/01/2019
Els regidors Roser Torres i Pere Campíñez durant l’acte (FOTO: CUP Riudoms)

L’acte va començar amb un repàs d’algunes de les coses que la CUP va poder canviar abans d’entrar a l’Ajuntament i que va denunciar durant la campanya electoral, com un despatx propi per cada grup de l’oposició o l’enregistrament i difusió dels plens municipals. Torres també va ressaltar que es va poder fer, per primer cop, un debat electoral on la CUP hi va participar, organitzat per L’Om i FemSafareig.

Els dos regidors van repassar, també, els espais institucionals municipals on hi ha representació de la CUP: les Comissions, els Plens Municipals, la Junta General de les Empres Públiques i els Patronats de les fundacions, i el Consell Escolar Municipal. La formació va denunciar que el PDeCAT “ha buidat de contingut molts d’aquests espais a favor d’altres estaments menys democràtics on la CUP Riudoms no hi és representada”, com les Juntes de Govern i les assemblees ordinàries de les empreses públiques. Tot i això, van assegurar que la CUP “ha aconseguit que en els plens municipals es fes oposició real” a través de mocions i preguntes. Roser Torres va explicar, però, que el temps entre les preguntes al ple i les respostes s’allarga molt i que resulta difícil poder fer “un seguiment del dia a dia del govern”.

Els dos regidors cupaires també van destacar que el seu partit ha pogut participar en l’elaboració del Pla de Joventut i en el del Nucli Antic de manera parcial, tot i que no ha pogut formar part del Pla de Comerç i el de Turisme. Respecte a aquest punt, van reclamar que “l’equip de govern hauria de comptar amb tots els regidors del plenari a l’hora de treballar pel poble”. També van afirmar que han trobat a faltar òrgans “que millorarien la participació de la oposició i la democratització de l’Ajuntament” com una Junta de portaveus o reunions de regidors.

Pere Campíñez va assegurar que hi ha hagut “mancances i traves” en el tracte als regidors de la CUP durant la legislatura, i que l’equip de govern “no ha desenvolupat, ni en té intenció, protocols per mantenir als grups polítics informats sobre la tasca institucional”. Un exemple és que la informació arriba als representants públics només 48 hores abans de ser votada, el mínim que marca la legislació. I que si no ha de ser votada, se’ls informa al mateix temps que la resta de riudomencs, com la renúncia a l’alcaldia de Josep Maria Cruset. L’acte va acabar amb un torn de preguntes del públic.

L’esdeveniment va tenir lloc a la Casa de Cultura, en contra de la voluntat de la CUP, que volia celebrar-lo al Saló de Plens de l’Ajuntament de Riudoms. La formació va denunciar que el PDeCAT li va negar la utilització d’aquest espai al·legant que era un espai per a actes institucionals o de govern, tot i que el seu acte “era estrictament de caràcter institucional”, i “coneixent que al Saló de Plens es realitzen reunions de tot tipus: des dels voluntaris a la cavalcada de Reis fins a reunions internes de la Comissió de Barraques”. Segons la CUP, això és una mostra de com el PDeCAT utilitza “els espais de tots els riudomencs com si fossin casa seva, tot posant traves als representants públics riudomencs”.