Política

Josep M Cruset (CiU): "Si un poble vol aspirar a ser alguna cosa al futur, cada metre quadrat ha de ser igual que la resta"

El proper 24 de maig CiU concorrerà a les eleccions municipals de Riudoms. La llista de Convergència i Unió està encapçalada per l'actual alcalde del poble, Josep M Cruset, que opta a repetir els bons resultats de 2011. Josep Maria Cruset és nascut el 1975. És alcalde de Riudoms des de l'any 2007 i es presenta a unes terceres eleccions al capdavant de la llista de CiU. Va ser monitor de l'esplai durant 15 anys abans d'entrar en política. 

L'Om L'Om 21/05/2015
Alcaldables-04.jpg
- Quan es va presentar fa 4 anys com a candidat, comptava tornar-se a presentar?

Els cicles polítics sempre me'ls he plantejat de 4 anys. El món canvia molt de pressa. Primer vaig fer una reflexió meva i un procés familiar, i després una part molt important de veure quines sensacions tenia a peu de carrer.

- Un dels temes de debat actualment és el de professionalització de la política, i el fet que hi ha representants que s'eternitzen al càrrec. Ja porta dues legislatures com a alcalde, tres com a regidor... Quant creu que hauria de durar un mandat polític?

És un error creure que algú es pot dedicar professionalment a la política. És important tenir clar que de la política te n'has d'anar abans que te’n treguin, perquè sinó és quan s'arriba a situacions esperpèntiques de gent que es queda allà aferrada i no hi ha manera que se'n vagi.

Fotografia: Carles Viñuales
Fotografia: Carles Viñuales


- Com va decidir l'equip de la candidatura?

Fent una anàlisi de l'equip actual a l'Ajuntament i la seva renovació. Després, mirant que sigui transversal, que tot el poble s'hi pugui sentir representat. També que tingui capacitat de gestió i de governar l'endemà de les eleccions. La llista equilibra tres coses: renovació important, joventut i mantenir l'experiència dels anys anteriors.

- Com afronta la campanya electoral?

La planificació està feta. També estem acabant de recollir les propostes de la gent; hem estat fent sessions on han participat 250 persones, hem parlat amb comerços, entitats, etc. I d'aquí n'ha sortit el programa electoral. Si et planteges governar has de saber que allò que hi portes serà executable.

- Dins de la campanya electoral, des de L'Om vam presentar la proposta d'un debat electoral. Per què van decidir no participar-hi?

En vam estar parlant molt, i coincidíem en la necessitat de fer una exposició de propostes per part de tots els grups i fer-ne partícip la ciutadania, però el model d'anar a un debat en un municipi petit com el nostre porta implícit un cos a cos que acaba crispant la política. Per això proposàvem fer-ho d'una altra manera; sotmetent els caps de llista a preguntes periodístiques i de la ciutadania. Però deixant al marge la crispació, la tensió, el perdre's en les formes i no en els continguts. Nosaltres entenem que el format de debat està molt allunyat de la manera de fer política en un poble petit, on s'intenta que hi hagi bona entesa i poca crispació.

- El vostre lema és "tant fet, tant x fer". Què queda ara per fer?

De feina, en queda molta. Portem un programa que acabarà tenint 150 punt concrets de feines importants.

- Un dels temes en els quals posen l'accent al programa és en la rehabilitació del nucli antic.

Tenim el convenciment que per un poble que vulgui aspirar a alguna cosa al futur, cada metre quadrat ha de ser igual que la resta. Fins ara havíem entrat en temes de façana cap a carrer i ara incidim de façana cap dins (comerç local, rehabilitació de façanes, promoció d'habitatges per a la gent jove, borsa d'habitatges...)

- Precisament un punt és el de la recuperació de les Monges. Per fer-hi què?

Hi encaixen diverses coses. Des d'un espai de coworking per facilitar que la gent jove que vol engegar un projecte propi tingui un espai, fins a espais per a entitats i algun altre servei municipal.

- En tema de festes, proposen la recuperació de la Festa de la Tartana. Com es pot recuperar?

Amb un model diferent al d'abans, quan la gent de Riudoms amb els seus carros anava a Cambrils a passar el dia i al tornar es feien actes aquí. El model és que l'activitat es desenvolupi al poble, que hi hagi presència de carros i tartanes de pagès a Riudoms, i que si en tens una a casa, et puguin posar a la teva disposició l'animal.

- Proposen redactar el ROM. Com és que ho fan ara, quan es una demanda històrica d'ERC?

No té sentit perdre'ns en grans discussions per una cosa que al final és un tràmit administratiu. Nosaltres entenem que no és essencial que el ple de Riudoms tingui un ROM. Però es va presentar una moció que i hi va haver el compromís de redactar-lo en el proper mandat si nosaltres teníem la responsabilitat. Ho incorporem al programa com a garantia que aquella paraula que vam donar era certa.

- Una altra petició que hi ha hagut i no s'havia fet és la de l'enregistrament dels plens. Per què l'incorporen al programa?

Fa casi un any l'equip de govern vam fer un procés d'adequar diferents coses als temps actuals: pàgina web, tràmits, transparència i informació. Vam passar a ser el tercer ajuntament catalogat com a més transparent de Tarragona i Terres de l'Ebre, i el primer de menys de 100.000 habitants. Lligat amb aquest estudi, que fa la Universitat Autònoma de Barcelona, vèiem que hi havia relació amb la publicació del que passava als plens. Vam decidir, llavors, que calia gravar-los. En aquell moment, també, la CUP ho va començar a demanar.

- Com s'imagina el Riudoms del 2019?

L'objectiu és que sigui un poble que hagi consolidat tota la feina feta en els últims anys: equipaments bàsics, bona qualitat de vida... Que sigui un referent a tot el Camp de Tarragona. I que hàgim pogut fer un salt endavant en tot el model econòmic i de garanties socials. Per això també hi ha una part important en l'àrea social al programa.

 

Aquesta és l'entrevista publicada a L'Om, Revista de Riudoms, número 521 Abril-Maig.