Jordi Ortiz (ERC-Avancem): “Hem decidit unir-nos perquè les esquerres de Riudoms tinguem més força i millors resultats"

En aquestes eleccions municipals a Riudoms hi participaran els dos darrers partits de la oposició (ERC i PSC). La coalició entre els republicans i els socialistes, sota les sigles d'Avancem, està encapçalada per Jordi Ortiz. Nascut el 1970. Treballa en el món d'Apple i és soci d'una empresa de serveis de Manresa que importa productes i desenvolupa apps. Fa més de 15 anys que està vinculat a ERC Riudoms portant el disseny gràfic. Va acceptar la proposta de ser el cap de llista si el Marcel·lí Garriga, amb qui té una forta vinculació gràcies al futbol del poble, l'acompanyava al segon lloc.

Alcaldables-02.jpg
Alcaldables-02.jpg
Com és que ERC s’ha unit a Avancem – Espai Socialista?

Hem seguit els protocols que tenen ERC i Avancem a nivell nacional, on ja tenen coses pactades. Hem decidit unir-nos per tal que les esquerres de Riudoms tinguem més força i millors resultats, per aconseguir un Riudoms millor.

Com veus el Riudoms actual?

Una mica complicat, políticament parlant. Aquesta majoria tan àmplia ha fet molt de mal: l’oposició amb prou feines ha pogut fer alguna cosa en aquests quatre anys. Si ara tenen menys poder, nosaltres podrem fer més força. A nivell d’entitats es nota molt, això: s’ha de fer el que ells diuen, i si no, estàs mal vist. I no hauria de ser així. Cada entitat hauria de tenir la llibertat de fer el que volgués.

Foto: Carles Viñuales
Foto: Carles Viñuales


Com valores la llista electoral que presenteu?

Està bastant cohesionada. Som un grup de gent de diferents sectors, que representem diverses inquietuds dins del poble. És un equip potent per afrontar les eleccions municipals.

Us ha costat trobar gent per a fer la llista?

Costa, sí. Hi ha molta gent a qui li costa donar la cara, sortir a la foto. Però al final hem trobat gent vàlida. No crec que sigui un problema de sigles, és més aviat pel què diran. Aquí al poble s’etiqueta molt la gent.

Si haguessis de destacar una prioritat del vostre programa electoral, quina seria?

La nostra prioritat seria la de tenir un Riudoms més cohesionat i, amb l’Ajuntament, insistir, com ja fa anys que fem, en la transparència. Apropar més l’Ajuntament a la ciutadania, al poble. Aquesta és la nostra idea, per la qual volem treballar. Que el poble sàpiga tot el que es fa i que tingui veu, que sigui escoltat.

Precisament en el tema de transparència i participació, quines són les iniciatives que teniu pensades tirar endavant?

ERC ja fa temps que treballa en la transparència. En l’últim ple vam aconseguir que s’acordés un consell de redacció pel butlletí, amb un director extern que no sigui de l’Ajuntament. A partir d’aquí, que es publiqui tot a la web, perquè la gent ho pugui consultar. Els pressupostos estan penjats, però no correctament detallats.

I en clau econòmica?

Proposem una sèrie de mesures en el pressupost perquè, retallant d’un costat o d'un altre, puguem millorar els serveis i l’assistència social. Es tracta de redistribuir els diners d’una altra manera per donar suport a qui ho passa malament.

És factible abaixar els impostos?

Jo crec que sí, sobretot l’IBI. Encara queden dos anys de pujada. S’haurien de buscar solucions, baixant el tram més baix de l’IBI. Encara que tinguem menys ingressos i no tinguéssim uns comptes tan sanejats, com a mínim la gent no ho estaria pagant. Aquí juguen amb l’enganyifa dels tres pagaments... Ho han fet fraccionat sense demanar permís. Entenc que això és per dissimular aquest increment que hi ha hagut en els darrers set anys.

porra ercEn tema d’urbanisme què cal fer?

Tot passa per l’Agenda 21 i el POUM per limitar el creixement, i que aquest sigui harmònic. I pel que fa al nucli antic, la idea és que es faci d’un viver d’empreses en locals buits de la zona per tal de dinamitzar-la. Respecte Internet, caldria aconseguir fibra òptica, no només per al nucli antic, sinó per a tot el poble, i crear zones d’accés Wi-fi gratuïtes.

Com gestionaríeu els equipaments de l’Ajuntament que no tenen un ús determinat?

Cal buscar una solució entre tots amb les Monges. S’hi pot fer un espai per a entitats. L’Epicentre Gaudí s’hauria d’intentar dinamitzar amb el turisme, amb acords amb l’Ajuntament de Reus. La Casa de Cultura hauria de poder ser gestionada pel CERAP i que li donés més vida. Les entitats són les que mouen al poble: l’Ajuntament les ha d’ajudar cedint espais.

La CUP proposa no cobrar com a regidors, i destinar els diners a la formació. Què en penses de la creença que per tenir bons polítics han d’estar ben pagats?

Si desenvolupen una feina, s’ha de pagar. Una altra cosa és el preu que se li dóna a la feina, que això és molt subjectiu. El que proposa la CUP és coherent, però crec que si dediques unes hores i un compromís, s’ha de cobrar alguna cosa. Després, que això ho destinis al partit i no t’ho quedis tu és un altre tema. El Francesc Xavier Làzaro porta 12 anys de regidor i mai s’ha quedat res per a ell mateix. Els regidors han de cobrar, però menys, i si tenen poques responsabilitats, fer-ho per assistències.

Com t’agradaria que fos el Riudoms del 2019?

Més plural, que tots tinguéssim veu a l’Ajuntament. Després les propostes es tiraran o no endavant, però que almenys s’escolti tothom. Que hi hagi una pluralitat dins de l’Ajuntament. Que als plens es pugui preguntar: això seria una manera d’escoltar la gent.

 

Aquesta és l'entrevista publicada a L'Om, Revista de Riudoms, número 521 Abril-Maig.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.