Participació a Riudoms (GRÀFIC: Gilbert Molons)
Els riudomencs amb dret a vot també podran participar en l'elecció del seus representants a les Corts per la província de Tarragona. Però quin percentatge de riudomencs participarà dels comicis i quines previsions de vot es poden fer? Són molt diferents dels resultats del territori que formem part?
La participació a les eleccions a Riudoms a les últimes eleccions generals es situa en el 71,2%, les mateixes dades de participació a Catalunya, i és lleugerament més elevada que en el conjunt del Baix Camp i el conjunt del Camp de Tarragona, amb 69,27% i 69,67% respectivament. En els últims anys, el descontentament ciutadà amb la classe política ha fet que en el conjunt de les democràcies occidentals l'abstenció creixés.
A Riudoms la participació a les eleccions generals no ha variat gaire, sempre per sobre del 60% i, en alguns casos, propera al 80%, com als comicis de 1993, 1996 i 2004, amb les victòries de Felipe González, José Maria Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero respectivament. En aquestes ocasions, a Riudoms, qui va obtenir més vots va ser Convergència i Unió (CiU).
Segons aquesta tendència, a les eleccions del 20-N a Riudoms es podria mantenir la participació entre el 60% i el 70%. Probablement, amb xifres més properes al 60%, perquè en altres situacions de crisi econòmica, com als anys vuitanta, la participació se situava al voltant d'aquetes xifres. Ara, a més, s'hi ha de sumar el descontentament amb la classe política i el funcionament d'un sistema polític que no aconsegueix donar resposta a les creixents demandes de la societat civil.
Tendència de vot
L'electorat riudomenc sempre ha optat en els comicis al Parlament espanyol per opcions de centre i de dreta. L'única excepció va ser el 1982, quan el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) va superar a les diverses opcions polítiques.
Tendència de vot (GRÀFIC: Gilbert Molons)
En els últims anys hi ha hagut una certa estabilització del vot, però amb un creixement dels vots a CiU i al PSC. L'any 2004 Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va obtenir els millors resultats a Riudoms en unes eleccions espanyoles perquè, entre altres motius, el riudomenc Lluís Aragonès encapçalava la llista republicana al Senat per la circumscripció de Tarragona. Aragonès va sortir senador aquell any, però el 2008 no.
A les eleccions d'aquest diumenge podria frenar-se el creixement de CiU a Riudoms, obtenint menys vots que a les eleccions municipals. El maig passat, la formació va aconseguir un ventall molt ampli de votants de diverses ideologies, que a les eleccions generals tendeix a diversificar el seu vot. A més, la història recent de les eleccions generals espanyoles mostra que, quan PP creix, CiU redueix els votants, i a l'inrevés.
Altres dades també demostren que el votant riudomenc canvia de vot segons les eleccions. L'any 2007, per exemple, el PSC va baixar en vots a les eleccions municipals, però un any després va doblar els vots a les eleccions generals, passant de 444 a 921 vots respectivament. En canvi, els resultats d'ERC van baixar de 690 vots a les municipals del 2007 a 520 a les generals del 2008, vot de càstig a ERC que es va notar a tot el país, no només a Riudoms. El de dreta opta per CiU en lloc de PP, que en els últims anys ha tingut una davallada, sense arribar mai als 700 vots. Només l'any 1982 el PP va ser el segon partit més votat en unes eleccions generals a Riudoms.
Tendència de vot (GRÀFIC: Gilbert Molons)
La possible llista més votada a Riudoms, tenint en compte els resultats històrics de les eleccions generals i els resultats recents de les eleccions municipals, podria ser CiU. Però podria reduir els seus vots, per la campanya que arreu de l'estat ha dut a terme el PP i el desgast del PSC, que poden fer que la llista popular augmenti en percentatge de vot.
El PSC podria experimentar una baixada considerable de vot, ja que l'abstenció pot ser elevada entre els votants d'esquerra.
Altres formacions d'esquerra com ERC en aquestes eleccions generals se situen en coal·lició amb altres grups (Reagrupament i CatalunyaSÍ) com la única formació independentista en aquestes eleccions. Segons el diari Tribuna podrien obtenir un diputat per la circumscripció de Tarragona, igualant el resultat del 2003. Ara mateix tenen tres diputats al Congrés.
La resta de formacions no tenen gaire pes en l'electorat riudomenc, i menys en eleccions a les Corts espanyoles.
Podeu seguir la campanya electoral a les Corts espanyoles del dia 20 de novembre a FemSafareig. Tota la informació de com es preveu la jornada el dia abans i l’evolució de les votacions el mateix dia de les eleccions, a www.femsafareig.cat