El Ple aprova diverses mesures econòmiques per fer front a l’impacte de la pandèmia

El Ple va celebrar dilluns passat, 29 de juny, la primera sessió des de l’inici de la crisi sanitària. Va ser una convocatòria extraordinària que va servir per aprovar diverses mesures econòmiques, amb l’objectiu de poder fer front a les conseqüències provocades pel coronavirus. Es van derogar, per exemple, les taxes de les terrasses dels bars, i es van aprovar les bases per a la concessió de subvencions directes al sector comercial i empresarial.

Elena Domingo

Periodista

La sala de plens durant la celebració de la sessió (FOTO: Elena Domingo)
La sala de plens durant la celebració de la sessió (FOTO: Elena Domingo)

El Ple es va celebrar en unes condicions força diferents a les habituals: els regidors es van col·locar en diferents taules i cadires ocupant tota la sala de plens, per respectar les distàncies de seguretat. Era la primera sessió des de l’esclat de la pandèmia: l’anterior s’havia celebrat el 30 de gener, quan es va fer una convocatòria extraordinària per votar l’aprovació dels pressupostos. Per aquest motiu, un dels primers punts va ser un Informe de Presidència: Sergi Pedret va fer balanç de les accions portades a terme des del consistori durant els últims mesos i va agrair la tasca a totes les persones que van estar a primera línia de la pandèmia -professionals de l’ABS Riudoms i de la residència L’Onada, comerciants, autònoms i empresaris, voluntaris, treballadors municipals, etc.-. L’alcalde també va anunciar la necessitat de posar recursos econòmics a “qui més ho necessita”: en l’àmbit social i en la promoció econòmica del municipi.

Precisament van ser quatre les mesures econòmiques que es van portar a votació al ple. Concretament, la supressió de les fiances en obres menors a 12.000 euros; la derogació de les taxes de les terrasses dels bars; la bonificació al 100% de la taxa per expedir documents com certificats o volants d’empadronament si es demanen per accedir a una subvenció o ajut de qualsevol administració o entitat; i, finalment, l’aprovació de les bases que regulen la concessió de subvencions directes per al sector comercial i empresarial de Riudoms. En concret, a aquestes últimes ajudes s’hi dedicaran un total de 45.000 euros, i cada empresa o negoci podrà optar a 500 euros per ajudar a pal·liar els efectes de la pandèmia. Des de l’equip de govern van assegurar que, si fos necessari, aquesta partida es podria ampliar. “La voluntat és no deixar fora ningú si es compleixen els requisits”, va assegurar la regidora de Promoció Municipal, Inma Parra.

Les mesures es van aprovar amb el vot a favor de totes les forces polítiques. Esquerra i la CUP van celebrar que hi hagués un posicionament compartit en aquestes mesures, tot i que van recordar al govern la necessitat d’aplicar més propostes de fiscalitat progressiva o de posar en marxa més polítiques en l’àmbit econòmic. “Esperem que hi hagi propostes també en els serveis socials”, va afirmar el regidor de la CUP, Enric Jódar, que també va reclamar un estudi de l’afectació de la Covid-19 en l’àmbit econòmic riudomenc, o una guia tributària per als ciutadans. El regidor d’Esquerra, Ricard Gili, va assegurar que “ara és el moment de portar el pressupost al límit” i va reclamar més mesures en àmbits com el foment de l’ocupació, els serveis socials, la innovació comercial en l’àmbit digital, la incorporació d’un tècnic econòmic, l’elaboració d’una guia comercial de negocis i autònoms, i la posada en marxa del Consell Municipal de Salut i benestar Social. L’alcalde Sergi Pedret i la regidora Inma Parra van assegurar que les mesures “no s’aturen aquí”.

La CUP i Esquerra reclamen més treball en equip

La sessió va acabar amb una exposició final de tots els grups municipals en relació a la crisi sanitària. El primer en fer una exposició breu va ser el regidor del PSC, José Manuel Hernández Pérez, que va assegurar que “és hora d’estar tots junts” i de fer un reconeixement a totes les persones que han estat en primera línia durant la pandèmia.

Després va ser el torn del regidor de la CUP. Enric Jódar va recordar les persones que han mort durant la pandèmia i de qui les seves famílies no s’han pogut acomiadar, i es va sumar als agraïments per als professionals que han treballat a primera línia. També va recordar algunes de les “lliçons” que ens ha deixat la crisi sanitària, com la necessitat d’alimentar-nos de productes de proximitat, de tenir un comerç local fort, de tenir cura de familiars, amics i coneguts, i de comptar amb un sistema sanitari fort. Jódar també va llançar una reclamació a l’equip de govern: que en presentar-se una situació com aquesta en el futur, es pensi en totes les forces polítiques. “Que es consideri que tots els regidors del plenari podem ser d’ajuda”, va assegurar.

Un posicionament que també va recollir Esquerra en la seva intervenció, i que ja va reclamar en l’últim butlletí que va publicar aquest mes de juny. “Els Ajuntaments hem de vetllar per la salut pública i anar tots a una per treballar colze a colze amb els serveis sanitaris i socials. L’objectiu és clar: detectar quines situacions de risc davant la pandèmia tenim entre els nostres ciutadans i afrontar-les des de totes les perspectives. No estem en situació de rebutjar cervells i mans a treballar per preparar-nos per la propera onada que pot venir. Nosaltres, com sempre, ens oferim”, va exposar la Teresa Basora. La regidora d’Esquerra, que és metgessa de família, va compartir la intervenció amb el regidor Ricard Gili, qui també va assegurar que la crisi “ha evidenciat que necessitem més comerç local, més suport als treballs de cures, més recerca i sobretot, sobretot, sobretot, més salut pública”.

Finalment, va parlar el regidor Jordi Domingo, com a representant de Junts per Riudoms. Domingo va valorar molt positivament la resposta dels veïns de Riudoms i va felicitar l’equip de govern, i l’alcalde en particular, per l’esforç fet en la gestió de la pandèmia.

Arxivat a:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.