Política

El nomenament de fills predilectes i la reforma laboral marquen el Ple d'abril

Ahir a les set del vespre es va celebrar el ple municipal del mes d'abril, marcat pel debat sobre el nomenament de fills predilectes i adoptius i la reforma laboral.

Escut de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
El ple municipal va començar amb les votacions dels diversos punts de l'ordre del dia. El primer, que va tenir els vots a favor de tots els grups, va ser l'aprovació de l'acta del ple municipal anterior. També es va aprovar el segon punt que donava compte de les resolucions dictades per Alcaldia i la Presidència del Patronat de la Fira de l'Avellana.

Els següents punts van fer referència a l'economia de l'Ajuntament. El tercer punt havia de donar compte de les obligacions de pagament del Reial Decret Llei 4/2012, i va ser aprovat. L'alcalde, Josep Maria Cruset va explicar que els ingressos del consistori eren superiors a les despeses i que alguns pagaments s'havien retardat perquè s'havia negociat amb algun subministrador, com Unión Fenosa, perquè no es posaven d'acord en unes factures.

Escut de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
Escut de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)


En aquest sentit, Convergència i Unió (CiU) va justificar l'aprovació del quart punt: no demanar cap crèdit al govern central de Madrid, perquè segons l'alcalde a Riudoms "s'estan pagant les factures, a diferència dels altres pobles". Tot i congratular-se d'aquest fet, els dos grups de l'oposició, ERC i PSC, van optar per l'abstenció.

Aquest ple municipal també va servir per fer un canvi de nomenclatura al "Registre d'unions de parelles estables de fet", que existeix des del 2008, pel "Registre de parelles estables". Així, s'adapta a la nova aprovació del llibre segon del Codi Civil Català. Tots els grups s'hi van mostrar a favor.

Un punt que va crear divisions entre els grups de l'oposició, ERC i PSC, i el govern de CiU, va ser el de l'aprovació dels títols de fills predilectes i fills adoptius de Riudoms, i la creació un llibre de registre especial. A partir d'ara el cavaller Arnau de Palomar, el Beat Bonaventura Gran, Salvador Massó Torrell, els germans Nebot, Joan Guinjoan, Antoni Gaudí, Gaietà Sentís Gran i Josep Maria Sentís Simeón passen a ser fills predilectes de Riudoms, mentre que Mossèn Riba i Carles Sentís Anfruns són considerats fills adoptius.

Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor de CiU i les abstencions d'ERC i el PSC. ERC va assegurar que s'abstenia perquè no es donava la possibilitat de votar cas per cas cada fill il·lustre i adoptiu. Segons el regidor Francesc Xavier Làzaro, dos dels personatges "han participat en règims no-democràtics (Josep Maria Sentís i Carles Sentís)". El regidor de CiU, Francesc Xavier Bonet, va replicar que el seu grup hi havia votat a favor perquè "és gent que ha treballat pel bé de Riudoms".

Un altre punt, que va ser aprovat per unanimitat, va ser l’adhesió al Conveni marc entre l’Administració General de l’Estat i l’Administració de la Generalitat de Catalunya per a la implantació d’un model integrat d’atenció al ciutadà en l’àmbit territorial de Catalunya.

L'últim punt de l'ordre del dia abans de les mocions dels grups municipals va ser l'aprovació de Sergi Pedret com a nou membre del Patronat de la Fundació Gaudí, en substitució d'Ernest Escoda. Els tres grups van coincidir en destacar la tasca d'Escoda i en encoratjar a Pedret en el nou càrrec.

Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)


Mocions dels grups de l'oposició

ERC va presentar una moció en la qual es pretenia millorar el finançament de l'Ajuntament a través de donar suport al govern de la Generalitat en la petició del pacte fiscal en la línia del concert econòmic. La proposta va comptar amb el suport de CiU i l'abstenció del PSC.

L'altre moció va ser presentada conjuntament per PSC i ERC, amb l'objectiu de mostrar el rebuig a la reforma laboral que va comptar amb una vaga general el passat 29 de març, i que també es va seguir al nostre municipi. Després que el regidor Marcel·lí Garriga (PSC) expliqués els motius de la moció, Francesc Xavier Bonet (CiU) va dir estar sorprès que fossin els socialistes, juntament amb ERC, qui la presentessin. "La seva gestió (PSC) ha estat nefasta, no han tingut ni idea de gestionar la crisi i els socialistes van ser els primers de retallar", va assegurar Bonet, que també els va acusar de "falta de coherència". Làzaro (ERC) va replicar a CiU dient que el debat de la moció feia referència a l'actual reforma laboral "que destrossa ocupació". El regidor republicà va afegir que el seu grup "sempre havia sigut coherent perquè ja s'havia mostrat en contra de les reformes anteriors".

Tot i el debat, la moció va ser aprovada gràcies a l'abstenció de CiU.

Precs i preguntes


Al torn de precs i preguntes el regidor de PSC, Marcel·lí Garriga, va preguntar a l'alcalde perquè no s'havien passat per ple les altres mocions presentades pels grups de l'oposició. Josep Maria Cruset va respondre que Alcaldia havia decidit delegar aquestes qüestions a altres òrgans de l'Ajuntament.

Aquestes altres mocions presentades conjuntament per l'oposició feien referència a la defensa dels centres educatius i del manteniment de la xarxa pública d'escoles bressol, a donar suport al "NO" tancament de les emissions per satèl·lit de Televisió de Catalunya i a la defensa dels afectats per la contractació de les participacions preferents. Tampoc van passar per ple les dues mocions presentades per ERC en solitari i que es referien a l'acompliment dels acords del Parlament de Catalunya sobre el món agrari i a donar suport al moviment "Diem prou!", que busca pagar els impostos a l'Agència Catalana en lloc d'Hisenda.