Durant aquest mes de febrer s'ha posat en marxa el procés de participació ciutadana "Imaginem Riudoms", que ha convocat l'Ajuntament, i que compta amb el suport d'una empresa especialitzada que conduirà les sessions.
El passat 4 de febrer es va fer al Casal Riudomenc una sessió introductòria on, davant de les persones apuntades voluntàriament al procés, es va explicar quins passos se seguiran a partir d'ara. Els tècnics van explicar que es dividirien els participants en tres grups diferents que els dies 8, 9 i 10 de febrer farien un taller per parlar de cinc temes clau: rehabilitació i dinamització del nucli antic, plaça de l'església i patrimoni cultural, activitats econòmiques com turisme i agricultura, masies i entorn rural i desenvolupament del sòl econòmic. Finalment, es tractaria un últim tema més de caire global i conclusiu sota el títol "Imaginem Riudoms". En cada sessió els participants debatrien en petits grups les seves idees i propostes, fins a arribar a un possible consens de quines són les preferències per a cada àmbit. D'aquestes trobades en sortirien diferents propostes que es tornarien a parlar el dia 19 de febrer, per establir prioritats. A part, en algun punt el procés comptarà amb una web complementària on es podran recollir propostes per part de la resta de la ciutadania.
Aquest procés participatiu no és obligatori per llei, però permet a l'Ajuntament tenir un document de partida per, després, elaborar el Pla d'Ordenació Urbanística Muncipal (POUM): el pla que ha de fixar com es vol que sigui el municipi en els propers anys. Ara Riudoms compta amb unes normes subsidiàries de l'any 1992 que, per la seva antiguitat, s'han de substituir per un nou pla. "Hem de fer un pas més endavant. Ha canviat el món on vivim, i més amb la pandèmia", va explicar l'alcalde Sergi Pedret. El nou POUM haurà de definir el model de futur de Riudoms des del punt de vista urbanístic però també amb implicacions en habitatge, infraestructures, equipaments, espais naturals o activitat econòmica.
A aquesta primera sessió introductòria hi va participar també la Trini Castro, riudomenca i directora dels Serveis Territorials de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori a Tarragona. Castro, que també va ser regidora d'Urbanisme a l'Ajuntament de Riudoms entre els anys 1991 i 1995, va explicar que les normes de 1992 tenien sentit en un context dels anys 90 on es promocionaven les "ciutats-jardí", i on es van començar a construir equipaments bàsics que el municipi encara no tenia, com el Pavelló, el CAP o la Llar d'Infants. "Però ara l'escenari ha canviat", va assegurar. Castro també va explicar que el procés permet treballar "amb un full en blanc" a l'hora d'elaborar propostes i pensar en el Riudoms del demà.