Opinió

Per a passar un millor confinament

Mònica Freixes 11/04/2020

Aquests dies ens estem trobant davant una situació nova per a tots nosaltres, una situació ben extraordinària i que cadascú de nosaltres l’estem vivint d’una manera diferent:  treballant, a l’atur, jubilats, amb fills, amb parella, sols, en un pis, en una casa… A tots ens afecta d’una manera diferent segons el nostre estat físic i anímic d’abans d’aquesta situació, el nostre caràcter, la nostra manera d’entendre i de viure la vida.

Aquest parèntesis, aquesta crisi, ens està portant moltes notícies negatives a nivell mundial. A nivell de salut, que qui més està patint és la gent més gran, el sistema sanitari i tots els altres sectors que estan lluitant cada dia per a tota la població, a nivell econòmic… però ens ha fet aturar. No ho dic amb el sentit literal perquè molta gent segueix treballant i esforçant-se al màxim per ajudar a les persones que ho necessiten, però la societat s’ha aturat. Normalment fem les coses del nostre dia a dia per inèrcia, sense parar-nos a pensar per a què ho fem o si ens agrada allò que fem. Doncs ara tenim temps per a fer-ho i ho hem d’aprofitar.

No podem abraçar-nos ni reunir-nos amb els qui estimem, però estem connectats amb ells en tot moment. Ara tenim temps per a dedicar-nos a nosaltres mateixos, tenim temps per avorrir-nos, pensar i deixar que ens vinguin al pensament idees i plantejaments que habitualment no tenim perquè ens oblidem de nosaltres i de respectar aquest temps necessari a nivell individual.

Aquests dies és molt fàcil distreure’ns, alarmar-nos, augmentar el sedentarisme… per aquest motiu és recomanable plantejar-nos una sèrie d’hàbits saludables per tal que ens ajudin a estar equilibrats física i emocionalment.

Ens pot ajudar marcar-nos una rutina de totes aquelles necessitats bàsiques, com lloc i hora de les menjades, realitzar activitat física, informar-nos de les novetats de la Covid-19 en determinats moments del dia, màxim 2, (no estar pendent de les notícies durant tot el dia)… Això no implica haver-nos de realitzar i complir uns horaris ni de marcar-nos les activitats diàries específiques per a complir, ja que podem caure en l’error l’autoexigir-nos masses tasques i justament és el que hem d’evitar i aprendre a gestionar millor per quan tot torni a la normalitat.

Alguns dels hàbits saludables que us recomano són:

  • Seguir una alimentació saludable, rica en fruita i verdures i pobra en greixos saturats, sucres i ultraprocessats. Hidrateu-vos sovint amb aigua i begudes calentes.
  • Sortir al balcó durant 10-20 minuts/dia per tal de poder sintetitzar la vitamina D, que és aquella que ens l’aporten els raigs solars i que necessitem per absorbir el calci als ossos, entre d’altres funcions. Sempre i quan la situació meteorològica ho permeti i tingueu balcó, sinó també podeu anar a tirar la brossa, passejar el gos qui en tingui… o simplement obrir una estona la finestra, ja que el vidre és un impediment per a poder-la sintetitzar.
  • Realitzeu alguna activitat física diària durant 30 minuts com a mínim amb impacte ossi; si teniu escales pugeu-les i baixeu-les diverses vegades al dia, camineu mentre parleu per telèfon, eviteu estar més de 2 hores asseguts. Com a exercicis de teràpia física podeu fer classes dirigides d’algun canal d’internet on podeu escollir el tipus i la intensitat, la que millor s’adapti a vosaltres. Utilitzeu les bicicletes estàtiques o cinta de caminar si en teniu. Si teniu alguna patologia podeu consultar al o la vostra fisioterapeuta de confiança perquè us proporcioni una pauta d’exercicis més específica. Si teniu criatures ajudeu-vos de la seva imaginació per muntar circuits amb els objectes que tinguem per casa (cordes, coixins del sofà, cinta aïllant de colors, pots de conserva…). Treballaran a nivell motriu i desenvoluparan també el seu sistema cognitiu.
  • Respecteu el descans diari diürn i nocturn, dormiu entre 7 i 8 hores a la nit.

Durant el dia busqueu un moment per relaxar-vos, escoltar-vos i prendre consciència de la respiració, primer només prenem consciència i notem per on agafem l’aire (pit, panxa…) Després la podem modelar si necessitem reduir la freqüència respiratòria perquè ens notem accelerats, inspirar pel nas i expirar per la boca. Encara que només siguin 10 minuts és una estona que us servirà per relaxar-vos a nivell físic i mental. Si teniu fills també podeu buscar un altre moment per relaxar-vos junts.

Intenteu aixecar-vos cada dia a la mateixa hora. Eviteu anar a dormir just després d’haver sopat i eviteu també l’ús de pantalles abans d’anar a dormir.

Espero que us serveixi i us animo a posar-ho en pràctica i a mantenir-ho una vegada haguem tornat a la normalitat. De ben segur que aquest confinament no ens haurà deixat indiferents, malauradament hi hauran moltes persones que jo no hi són i d’altres que ho tindran difícil a nivell econòmic. Però si som capaços de fer l’esforç i de veure també les coses bones que ens ha aportat ens haurà fet créixer com a persones, i la societat de demà és el que necessitem, ser més constructives i fortes per a poder canviar-ho tot.

Etiquetes: