Des de les primeres eleccions municipals de 1979 el vot de l'electorat riudomenc ha sofert una imparable evolució que ha anat des de la necessitat del partit guanyador (CiU) d'haver de construir majories relatives amb pactes de legislatura per a governar el municipi, fins a la formació de governs estables gràcies a les majories absolutes de CiU ara convertit en el partit hegemònic a Riudoms.
Cal recordar que les quatre primeres legislatures que abarquen els anys 1979 fins l'any 1995, el partit guanyador va necessitar pactes per poder governar. Aquests pactes es van acordar principalment amb PP i PSC que van participar en els equips de govern convergents. Així el percentatge del vot deCiU va evolucionar des de el 39% de l'any 1979 fins al 51% de l'any 1999, la contesa electoral on es va assolir el màxim domini absegador del partit nacionalista. Per contra els partits que van col·laborar amb ells, el PSC i PP, han anat davallant ostensiblement fins a refugiar-se en posicions testimonials. El PSC en risc de ser esborrat del mapa electoral, tal com també li ha passat al PP. El cas d'ERC a nivell local és diferent ja que el seu vot s'ha mantingut en percentatges al voltant del 25% i mai ha participat en la formació de pactes de govern.
Aquesta evolució del vot riudomenc és la conseqüència lògica dels canvis soferts en l'estructura econòmica i social del poble a partir dels últims trenta anys. Així constatem el pas d'una societat eminentment agrària i/o basada amb l'agricultura, l'ocupació majoritària dels riudomencs, a una economia local oberta i competitiva a totes les activitats industrials i comercials, el que ha provocat un traspàs de la majoria dels ocupats agrícoles a treballar en nous sectors emergents, ja sigui al propi poble com, majoritàriament, a la recerca de llocs de treball en poblacions veïnes.
La governabilitat de Riudoms està consolidada a l'entorn de CiU el partit que aglutina la majoria dels votants des de 1995, 1999, 2003, 2007, 2011, es a dir cinc legislatures seguides que han conformat un nou Riudoms on l'espai nacionalista i de progrés és amplament majoritari. De cara al nou envit electoral del 24M15 res fa pensar que aquesta governabilitat exitosa hagi de canviar. I segurament serà així per diverses raons.
En primer lloc per la idoneïtat de la figura de l'actual alcalde que es percebut pels votants com el gestor d'un ajuntament eficaç i responsable que connecta amb els interessos de la majoria. També per una actuació molt continguda en favor de les finances locals enmig de la crisi econòmica que afecta a la majoria d'ajuntaments i a les institucions del país. Son ja dues legislatures seguides d'un polític de tarannà obert i dialogant que ha aconseguit fer oblidar les formes autoritàries de governs municipals anteriors.
En segon lloc per la manca de respostes polítiques de la resta dels partits de l'oposició com a alternativa a la política municipal convergent. Aquest seria el cas del PP que a la última legislatura va sofrir una davallada en vots i va desaparèixer el seu escó a l'Ajuntament. En el cas del PSC s'ha posat en evidència que la seva davallada és interna a nivell local, com també per factors externs que han ajudat a la seva irrellevància política. En la situació actual el vot socialista que encara queda és de preveure que s'expressi dividit. El cas d'ERC és similar però amb la diferència fonamental que el nivell d'adhesió que representa el partit de Macià i Companys al poble és cada vegada més majoritari, només cal veure els vots recaptats a les últimes eleccions europees per a endevinar la seva potencialitat electoral, però mancada a les eleccions locals de persones i programa engrescador d'un col·lectiu destinat a créixer i a ocupar un lloc majoritari entre les forces polítiques riudomenques. Està a la seva mà capgirar els minsos resultats del 2011 i poder exhibir la seva força com a referent del procés independentista català.
L'únic revulsiu a les properes eleccions del 24M15 serà l'irrupció de la CUP, un partit d'esquerres radical i alternatiu que pot recollir, principalment, el vot de les noves generacions de joves, molts d'ells abstencionistes, que lluitaran per un canvi real a l'Ajuntament. Els seus possibles resultats són difícils de preveure ja que depenen de l'atractiu dels programes i dels candidats de la resta de l'esquerra riudomenca, especialment d'ERC de qui s'espera una reacció positiva a Riudoms si volen discutir el lideratge de CiU, ara per ara gens amenaçat si els convergents són capaços d'introduir transparència i la màxima claredat en la seva acció de govern.