L'Om 516: "Participació, emoció i reivindicació: el 9N des de Riudoms"

Després de mesos d’espera i d’incerteses, la data clau va acabar arribant. Finalment, en el 9 de novembre no es va fer ni un referèndum ni una consulta, però els catalans i catalanes van poder participar en un procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya.

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

Expectació del recompte (FOTO: Jesús Torres)
Expectació del recompte (FOTO: Jesús Torres)
Expectació del recompte (FOTO: Jesús Torres)
Expectació del recompte (FOTO: Jesús Torres)


El dispositiu comptava amb 6.695 meses repartides en 1.317 col·legis de 942 municipis arreu del país, tot un mecanisme que no hauria pogut tirar endavant sense la necessària ajuda dels 40.930 voluntaris que es van apuntar a la crida duta a terme des de la Generalitat.

Riudoms no va ser-ne una excepció. A diferència d’altres conteses electorals, però, el punt de votació escollit va ser l’Institut Joan Guinjoan i Gispert. El motiu el trobem en que la Generalitat preferia habilitar espais de titularitat pròpia, com el cas dels instituts de secundària públics, mentre que les escoles públiques són de titularitat municipal.

Amb el nou punt de votació ben clar, centenars de riudomencs es van concentrar ja des de primera hora del matí a l’Institut Joan Guinjoan. L’Assemblea Nacional Catalana – Riudoms per la Independència va fer una crida perquè els ciutadans s’acostessin a les vuit del matí per tal de garantir que les urnes poguessin obrir amb normalitat una hora més tard.

Els voluntaris van constituir les sis meses de votació i tot estava a punt per obrir l’espai a les nou del matí. Els temors a possibles represàlies per part de l’Estat va fer que molts riudomencs aprofitessin la primera hora per posar la seva butlleta dins l’urna, cosa que va provocar algunes cues en les meses habilitades. El ritme de participació al llarg del matí no va decaure, arribant als 1010 vots a les 12 del migdia.

A banda de marcar en la papereta una de les tres opcions possibles (Sí-Sí, Sí-No o No), els ciutadans que van acostar-se a l'Institut també van poder signar una denúncia internacional a l'Estat Espanyol. Els voluntaris van preparar dos punts de recollida de signatures per tal de plasmar "la negativa permanent de l'Estat Espanyol a fer possible l'exercici del dret a decidir del poble català".




logo_lom Vols acabar de llegir l'article així com la resta del contingut de la revista? Fes-te subscriptor o compra la revista als punts de venda habituals.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.