L'Om

L'Om 515: "20 anys dels aiguats de Sant Tomàs"

Lluís Bages Lluís Bages 08/11/2014
Aspecte del Pont del Vellet després de la riuada. (FOTO: Lluís Mas)
El dia 10 d’octubre de 1994, un temporal d’excepcional virulència va afectar bona part de Catalunya, en especial sobretot al prelitoral català. Els aiguats van ser coneguts popularment com els de Sant Tomàs de Vilanova i van afectar durant tres dies a la zona del Camp de Tarragona i del Vallès. Les pluges van deixar uns registres extraordinaris, causant l’episodi més sever que hem viscut al Camp de Tarragona en els darrers anys, i considerat per alguns com el pitjor cas del darrer segle. Uns fets que tot just el mes passat complien ja vint anys.

Aspecte del Pont del Vellet després de la riuada. (FOTO: Lluís Mas)
Aspecte del Pont del Vellet després de la riuada. (FOTO: Lluís Mas)


Les pluges van començar la nit del dia 9, van durar hores i van tenir un dels moments de màxima intensitat a mig matí del dia 10, concretament al voltant de les 11. Va ploure molt, sobretot a les capçaleres de les rieres i rius, no a tot el Camp de Tarragona. Les xifres depenen de l’observatori on es mira, però està clar que a les Muntanyes de Prades i al Montsant, i tots els municipis del voltant, es van arribar a superar els 400 litres per metre quadrat en menys de 24 hores. Per entendre el grau de gravetat de l’aiguat, cal considerar que el que acostuma a ploure habitualment en tot un any és d’uns 500 l/m².

A Alforja, per exemple, es van registrar 450 l/m², 240 dels quals van caure en només dues hores i mitja. També van caure 415 l/m² a Porrera (120 l/m² dels quals ho van fer en una hora que van obligar a evacuar a unes 300 persones), 397 l/m² a Cornudella de Montsant o 300 l/m² a Vilaplana. A la Mussara es van acumular més de 500 l/m² cosa que va provocar que les rieres d’Alforja, Maspujols i Riudecanyes baixessin amb molta força.

Greus desperfectes

El fet que el Pantà de Riudecanyes estigués buit (es va omplir en només tres hores) va fer que el poble pogués aguantar la rierada ja que sinó probablement hauria patit greus desperfectes. El riu Francolí, des de la Conca de Barberà, es va desbordar per la gran quantitat d’aigua que va rebre del riu Brugent. On va fer més mal aquest fet va ser a Tarragona, on es van haver d’evacuar a gairebé 1.000 persones del polígon industrial de la ciutat i del barri del Serrallo.




logo_lom Vols acabar de llegir l'article així com la resta del contingut de la revista? Fes-te subscriptor o compra la revista als punts de venda habituals.

Etiquetes: