Cultura

La Torre i Mas de Don Felip, inclosos en una llista que alerta del risc de desaparició del patrimoni

Segons l'Associació Hispania Nostra, el conjunt està en un estat de conservació "pèssim", i es va "erosionant i desgastant a poc a poc".

Elena Domingo Elena Domingo 23/09/2024
La Torre i Mas de Don Felip, a Riudoms

L'any 2007, l'Associació Hispania Nostra va posar en marxa la Lista Roja: una eina de participació social que té com a objectiu donar a conèixer, sensibilitzar i actuar sobre els elements de patrimoni de l'estat espanyol que estan en risc de desaparèixer. És una llista participativa: qualsevol particular o associació pot demanar que s'hi inclogui un element, i un comitè científic ho avalua per determinar si n'ha de formar part o no. Des d'aquest mes de juny, un edifici de Riudoms en forma part: la Torre i el Mas de Don Felip.

La petició la va fer un veí de Riudoms, i des de llavors la Torre i el Mas de Don Felip - que des de 1993 és Bé Cultural d'Interès Local - forma part d'aquesta llista. Segons Hispania Nostra, el conjunt està en un estat de conservació "pèssim", i es va "erosionant i desgastant a poc a poc".

La Torre s'hauria construït al segle XVI, època en la qual hi havia incursions freqüents dels pirates berberiscs a les costes mediterrànies, i feia funcions de defensa i vigilància. Després se li va adossar una masia. El conjunt està ubicat al límit sud de Riudoms, tocant a Cambrils, al costat de la riera de Maspujols. El seu nom fa referència a Don Felip de Ferrant, militar austriacista, de la família dels ducs d'Almenara Alta. Va pertànyer als hereus de la marquesa Àgueda Maria de Martorell i Téllez Girón, i més tard va ser adquirida per uns empresaris reusencs. Hi ha la llegenda, o història popular, que s'hi va trobar un tresor de monedes - de la Guerra del Francès o de les guerres carlines - que va descobrir Don Felip quan n'era propietari.

Des de fa uns anys, la zona està projectada per a la construcció d'un polígon industrial, però de moment no ha tirat endavant.

Des de l'Ajuntament asseguren que, en tractar-se d'una propietat privada, el consistori no hi pot posar diners per assegurar-ne una millor conservació o una restauració. I que, en cas que es trobés alguna possible via per fer-ho, tampoc no és una prioritat del govern en aquests moments. També asseguren que periòdicament es tenen converses informals amb els propietaris perquè ho mantinguin de manera decent, però que depèn de la seva voluntat gestionar-ho o no. En aquests moments tant l'edifici com l'entorn es troben en mal estat de conservació: tant pel que fa a la mateixa estructura del conjunt com en qüestió de neteja. A l'interior s'hi han fet abocaments de runa i deixalles: hi ha restes d'obres, restes d'objectes voluminosos, residus plàstics, ampolles, etc.

A la llista d'Hispania Nostra hi ha una desena d'elements a la província de Tarragona. La majoria estan ubicats a la mateixa ciutat de Tarragona, com el Mas dels Arcs, la Torre del Mas del Cusidó, el Mas de la Tallada o la Tabacalera. També hi ha l'Església de Santa Maria de Santa Perpètua de Gaià, a Pontils, o el Mas Barber de Constantí, entre d'altres.