Cultura

Publiquem el segon document més important de la història primigènia de Riudoms

El document, de gran valor per entendre la història medieval del municipi i del Camp de Tarragona, es publica juntament amb un estudi de l'historiador Jordi Morelló Baget

FemSafareig Redacció 24/04/2023
Acte de presentació del document

Divendres 21 d'abril al vespre la revista L'Om - FemSafareig.cat i l'Ajuntament de Riudoms vam presentar la troballa i publicació d'un document històric de l'any 1292, fins ara desconegut, de gran importància per la història del municipi i del Camp de Tarragona.

El document, inclòs en un llibre notarial de Riudecanyes de l'Arxiu Històric Diocesà de Tarragona, és una llista de noms dels habitants de Riudoms que l'any 1292 van signar la constitució d'un sindicat. És, concretament, la llista dels caps de casa d'aquella època, arran d'un procés de plet que mantenia la vila de Riudoms i l'arquebisbe.

La troballa d'aquest document és molt important pel poble de Riudoms perquè esdevé el segon document més important de la història primigènia del poble, després de la Carta de Poblament - que data del 25 de gener de 1151 i que es considera la fundació del municipi.

Alhora, és un document de gran valor des del punt de vista demogràfic i onomàstic, ja que gràcies a ell es pot deduir quina era la quantitat d'habitants que tenia el Riudoms de l'època i, al mateix temps, veure quins eren els seus noms i els cognoms. I comparar-ho amb els documents posteriors que s'havien localitzat fins ara per entendre els moviments de població, en una època de grans migracions i epidèmies, com la Pesta Negra.

Finalment, és un document molt important per la història medieval de la demarcació ja que es converteix en la segona llista més antiga de l'àrea tarragonina. L'única llista anterior és la relativa a l'acte de jurament de fidelitat que van prestar els prohoms tarragonins a l'arquebisbe, el 1272.

Un estudi acompanya la publicació del document

La presentació es va fer divendres 21 d'abril a la Sala Multiús del Casal Riudomenc. Davant d'una vuitantena de persones, l'historiador i medievalista Jordi Morelló Baget, responsable de la troballa, va explicar què significa aquest document per a la història del nostre municipi i com es va localitzar. També va introduir breument l'estudi que s'ha publicat ara en una col·laboració entre l'Ajuntament de Riudoms i la revista L'Om i FemSafareig.

El document es reparteix gratuïtament entre tots els riudomencs que el vulguin, siguin o no subscriptors de la revista L'Om. El poden recollir a les parades que l'entitat té disponibles a la Fira o per Sant Jordi. També es pot recollir en l'horari d'obertura habitual del nostre local: dilluns no festius de 15 a 17h a la primera planta de les Escoles Velles.

Etiquetes: