L'Om distribueix 'Imatges de Riudoms durant el franquisme'

El llibre està dedicat al fotògraf riudomenc Josep Maria Font Massó, que n'és autor del pròleg. L'Ajuntament li va fer un reconeixement durant l'acte de presentació.

Presentació del llibre a la Sala Multiús del Casal Riudomenc
Presentació del llibre a la Sala Multiús del Casal Riudomenc

Joan Torres Domènech, Josep M. Mas Salvat i Mateu Salvat Papió van començar a publicar llibres de fotografies antigues de Riudoms el 2011, amb el volum Fotògrafs de Riudoms en el primer terç del segle XX. Vuit anys després hi van tornar, amb Postals i imatges de Riudoms (2019), i poc temps després, va sortir el tercer llibre: Imatges de Riudoms en la postguerra (2022). Aquest mes de juny ha sortit a la llum el quart i últim volum d'aquesta sèrie: Imatges de Riudoms durant el franquisme.

Aquest nou llibre complementa l'anterior, publicat el 2022. Són imatges de Riudoms després de la guerra, i recullen molt de material que en aquella ocasió es va descartar, com festes de Setmana Santa, de Barri o del Beat. Però també hi ha espai per la vida quotidiana de la gent i dels comerços durant l'època franquista, per bodes, enterraments i representacions de teatre, entre moltes altres coses. També hi apareixen fotos representatives de l'època política en la qual van ser fetes: una de les més impactants, la de portada, on es veuen representants del Consell local de la Falange fent signes franquistes amb el braç alçat a la sala d'actes de l'Ajuntament, l'any 1960.

En total, són 280 fotografies, fetes entre els anys 40 i els 70. A diferència dels volums anteriors, aquí ja s'obre pas la fotografia en color, en algunes de les instantànies de les festes del Beat o de les Tartanes dels anys 70.

Portada d'Imatges de Riudoms durant el franquisme
Portada d'Imatges de Riudoms durant el franquisme

El passat 28 de juny al vespre el llibre es va presentar a la Sala Multiús del Casal Riudomenc, davant d'un centenar de persones. Durant l'acte es va explicar que amb aquest nou volum, els autors ja han assolit la xifra de 1.000 fotografies publicades, entre els quatre llibres. I alhora, van anunciar que tanquen una etapa: després d'haver pogut recollir gran quantitat de material, gran part inèdit, posen punt i final a aquesta tasca, havent arribat a les portes d'una època -els anys 70- on ja es dispara la fotografia popular a les cases, la fotografia en color i, més tard, la imatge digital, augmentant de manera abismal el nombre d'imatges que es produïen a Riudoms. Aquest anunci va anar acompanyat d'una reclamació cap a l'Ajuntament: la de la necessitat de crear una fototeca municipal que conservi tot aquest patrimoni.

Josep Maria Font, el fotògraf a qui va dedicat el llibre

Imatges de Riudoms durant el franquisme va dedicat al riudomenc Josep Maria Font Massó (Riudoms, 1933), amb més de 50 anys de trajectòria com a fotògraf. Ell és l'autor del pròleg, i també va ser-hi present durant la presentació. Font va explicar algunes de les seves principals "batalletes" com a fotògraf en festes, casaments o viatges, i va mostrar una de les seves càmeres més preuades. Aprofitant l'avinentesa, l'Ajuntament de Riudoms també li va fer també un homenatge durant l'acte. L'alcalde, Ricard Gili, i el regidor de Cultura, Jordi Gallisà, li van fer entrega d'una distinció que agraeix la seva aportació en el camp de la fotografia i, que destaca que "les seves imatges han immortalitzat dècades de la història del municipi i han contribuït a preservar la seva memòria com a poble".

Josep Maria Font, amb Josep Maria Mas i Joan Torres
Josep Maria Font, amb Josep Maria Mas i Joan Torres

El llibre, gratuït per a tots els subscriptors de L'Om

En aquesta ocasió, L'Om actua com a distribuïdora del llibre Imatges de Riudoms durant el franquisme i en reparteix un exemplar gratuït a tots els subscriptors. Aquells que encara no l'hagin recollit ho poden fer en l'horari d'obertura habitual del nostre local a les Escoles Velles (divendres no festius de 15 a 17h) o a la parada de la Fira d'enguany, els dies 9, 10 i 11 d'agost. Si algun subscriptor no ho pot recollir en cap d'aquests moments, pot enviar un familiar o amic a recollir-ho al seu nom o pot demanar que se li enviï a casa per correu postal, pagant-ne les despeses d'enviament a contra reembors.

Els qui encara no són subscriptors poden fer-s'ho i també el rebran gratuïtament, entrant a www.femsafareig.cat/subscripcio o enviant un correu a info@femsafareig.cat.

També es pot comprar separadament a algun dels punts de venda habituals: la Llibreria La Plaça, la llibreria La Cometa, Ca La Borrassa o l'Estanc.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.