L'any 1942, Paul Éluard va escriure el poema 'Liberté'. En un primer moment, Éluard va pensar en aquest poema com un cant d'amor a la seva estimada, però finalment va canviar-ne l'última paraula i hi va posar "llibertat". Durant l'ocupació nazi, l'aviació anglesa, la British Royal Air Force, va llançar milers d'exemplars del poema damunt del territori francès per aixecar els ànims de les tropes, convertint-lo així en un símbol de la llibertat i la resistència.
D'aquest poema de Paul Éluard i del famós vers que es va repetint al llarg de tota la composició -J’écris ton nom- agafa el nom el nou llibre de Lluís Aragonès (Riudoms, 1961) i Joana-Alba Cercós (Lleida, 1972), Escric el teu nom. El joc amb el poema d'Éluard, però, no s'acaba aquí: cada vers dona nom a un capítol i es troba, també, dins del text del mateix capítol.
Com no podia ser d'altra manera, Escric el teu nom parla de la llibertat, tant individual com col·lectiva. En el marc d'una història d'amor entre dos joves, un de Riudoms i una de Lleida, que es troben per estudiar a la Universitat de Barcelona l'any 1967, també apareixen temes com el contrast entre la societat rural i la societat urbana, la lluita antifranquista, la clandestinitat, la repressió de la dona o l'encaix de la immigració. "És un homenatge a una època i a una generació que va lluitar per la llibertat", explica Aragonès. Els personatges són dues persones que venen de mons molt diferents: ell, un fill de la immigració que té moltes dificultats familiars per estudiar a Barcelona, que ràpidament entra a formar part dels moviments estudiantils i que els converteix en una forma de vida. Ella, filla d'una família tancada, a qui ja li tenien la vida preparada com a dona, i per qui anar a viure a la capital suposa l'obertura de tot un univers. "El fet de conèixer-se genera un conflicte a l'hora d'escollir entre la llibertat individual i la llibertat col·lectiva", assegura Aragonès. En un moment determinat, del 1967 la trama salta al 2017, quan els personatges són més madurs. "La reivindicació en aquesta edat continua sent la mateixa, però la manera de mirar-ho és més calmada i reflexiva", afirma l'autor.
"Pretenem posar en valor el concepte de llibertat, sobretot en uns moments que és un concepte molt rebregat i que s'utilitza en va, sobretot per part de la dreta i l'extrema dreta, tant a casa nostra, com Madrid, arreu d'Europa, o als Estats Units", explica Aragonès. "És un valor molt preuat del qual n'hem de reivindicar l'essència, i pel qual molta gent fins i tot ha donat la seva vida", afegeix.
Referències a Riudoms
El lector riudomenc trobarà referències conegudes gràcies al personatge principal. Des de la reivindicació del lloc de naixement de Gaudí fins al Pont de Vellet o Ca la Barbareta. "Coses que no són records pròpiament meus, perquè jo el 1967 era molt petit, però sí records dels records que m'han explicat la gent del meu entorn", explica Aragonès. El mateix passa amb Lleida o amb la Barcelona de l'època.
També és un homenatge a la música d'aquell moment: des de la cançó protesta fins a la música d'Antonio Machín o altres hits dels anys 60, que van recorrent la trama de la novel·la i que es poden escoltar desplegant el QR del final. "Recomano en acabar de llegir el llibre, escoltar la música, i deixar que et transporti a situacions concretes", assegura l'autor.
L'escriptura a quatre mans
No és el primer cop que el Lluís Aragonès i la Joana-Alba Cercós escriuen un llibre junts. Abans d'Escric el teu nom hi va haver Escriu-me aviat, també a quatre mans. La seva amistat ve de força anys enrere, quan es van conèixer estudiant a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Després es van apuntar a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, i allà van posar en marxa l'experiència d'escriure un llibre plegats. Una feina que requereix coordinació i capacitat de conciliar punts de vista: "Escriure és molt difícil, i especialment per algú que no és escriptor, com nosaltres, que aquesta no és la nostra professió. I fer-ho a quatre mans, encara més. Però és divertit, és l'essència del treball en equip. I amb la Joana es treballa molt a gust, ens ho passem bé".
La idea d'Escric el teu nom es va començar a gestar abans del 2020. Amb la pandèmia va semblar que el procés s'acceleraria però finalment es va acabar alentint. Després de tot aquest temps, aquest 2024 l'han pogut acabar, i publicar-lo a través d'Arola Editors, una editorial de la qual reivindiquen la feina de formiga, editant petits projectes del territori que en altres editorials més grans no tindrien cabuda.
El dia 22 de març el van presentar al Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP), amb la presència també de la Maria Eugènia Perea, directora de la revista Lo Floc, i de música en directe a càrrec d'Agnès Borràs (veu), Pol Pàmies (violí) i Joan Borràs (piano). Hi ha presentacions previstes també a Reus, a Lleida, a Cambrils, a Tarragona, a Barcelona o a Mont-roig. "Les presentacions van funcionant i la veritat és que estem molt contents", explica Aragonès