L’historiador riudomenc Eugeni Perea va presentar divendres 3 de març a les Escoles Velles el seu últim llibre: Safareigs i banyeres. Bugaderia, higiene, sanitat i literatura al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre (s. XIX - XX). L’acte es va fer a la Sala Jobacasén de les Escoles Velles, i el llibre és editat per la Diputació de Tarragona.
L’obra va ser publicada a principis de 2024, i tracta sobre la higiene privada i pública a la demarcació de Tarragona durant els segles XIX i XX: concretament, sobre les aigües, les fonts públiques, els rentadors, les basses, els cubells... Tot allò que fa referència a la manera de netejar, rentar la roba i rentar-se el cos, així com l’ús de productes com el sabó. Els rentadors i safareigs són centrals en el llibre: per la seva funció en la neteja de la roba però també per la seva funció social, com a punts de trobada i de relacions socials, i pel seu valor patrimonial i arquitectònic. Perea també explica al llibre com es tracta aquest tema de la higiene i la bugada a través de la literatura universal.
Durant la presentació del llibre, l’autor també va parlar de manera més concreta sobre curiositats de les banyeres i els safareigs de Riudoms, aprofitant que era un acte obert al poble. De fet, al llibre hi ha diverses referències a Riudoms, des de les indústries del sabó del segle XVI fins als rentadors del carrer Sant Antoni, els més moderns i que es van enderrocar a finals del segle XX.