Cultura

La Colla Gegantera celebra el 25è aniversari del Gegant Gaudí

Inicialment, estava previst que la celebració transcorregués a la plaça de l’Església, però la previsió de pluja va obligar a traslladar-la al pati de l’Escola Beat Bonaventura.

Lluís Bages Lluís Bages 27/09/2024
Membres de la Colla Gegantera amb el Gegant Gaudí Carles Viñuales

Una de les figures més emblemàtiques de la cultura popular riudomenca està d’aniversari aquest 2024. El Gegant Antoni Gaudí, que representa al famós arquitecte riudomenc, compleix 25 anys des del seu naixement l’any 1999.

Un quart de segle que l’han fet esdevenir un autèntic símbol icònic del poble, present habitualment en multitud d’esdeveniments locals i de fora del municipi. Per això, com no podia ser d’una altra manera, la Colla Gegantera de Riudoms havia d’organitzar una festa de celebració per commemorar aquesta ocasió tan especial.

Així doncs, la jornada festiva va tenir lloc el passat dissabte dia 21 de setembre. Malgrat que la intensa pluja que va caure a Riudoms i al Camp de Tarragona aquell cap de setmana amenaçava d’aigualir l’esdeveniment, l’organització va poder tirar endavant l’acte amb alguns canvis d’última hora que van permetre que es pogués celebrar l’efemèride sense gaires problemes.

Inicialment, estava previst que la celebració transcorregués a la plaça de l’Església, però la previsió de pluja va obligar a traslladar-la al pati de l’Escola Beat Bonaventura. Tot i això, l’esperit festiu va prevaldre i la pluja va donar una treva al vespre, cosa que va permetre que es poguessin fer amb total normalitat les actuacions previstes a l’aire lliure.

Actuacions i sopar popular “a l’estil geganter”

D’aquesta manera, tal com estava anunciat, cap a les set del vespre es va iniciar l’acte festiu. Centenars de riudomenques i riudomencs, tant de grans com especialment de més petits, es van agrupar al pati de l’Escola Beat Bonaventura per presenciar la ballada dels gegants de la Colla Gegantera de Riudoms: el Ton, la Cisca, el Galderic i la Sebastiana.

Sopar al gimnàs de l'Escola Beat Bonaventura

Als gegants riudomencs els van acompanyar també altres grups de cultura popular del poble, com són la Colla de Diablons de Riudoms i el Ball de Bastons de Riudoms, fent actuacions tant la colla d’adults, com la d’infants i els babies, d’entre 3 i 6 anys. Cap d’ells es van voler perdre la festa d’aniversari.

Durant les actuacions, el Gegant Antoni Gaudí, adornat amb una corona amb un 25 i una banda de felicitació per a l’ocasió, es trobava dins del gimnàs de l’Escola. Allà es va habilitar un espai en el qual les persones assistents van poder escriure missatges de felicitació i d’afecte cap al Gegant que van quedar exposats al llarg de tota la nit.

De fet, un cop acabades les demostracions geganteres i de la Colla de Diablons i del Ball de Bastons, l’acció festiva es va traslladar dins del gimnàs, ja que allà és on va tenir lloc el sopar popular “a l’estil geganter”, que va consistir en pa torrat amb llonganissa i cansalada.

Unes 300 persones van apuntar-se a l’àpat, que va comptar amb música en viu a càrrec del cantautor andorrà Quim Salvat. En acabar hi va haver també música per part de membres de la Colla Gegantera, que van fer de discjòqueis per allargar l’ambient festiu i familiar.

Tota una gran celebració que, malgrat les dificultats meteorològiques, va poder tirar endavant per commemorar el primer quart de segle del Gegant Antoni Gaudí. Sense cap mena de dubte aquest Gegant s’ha convertit en aquests 25 anys d’història en un dels elements festius més estimats del nostre poble.

Inauguració del Gegant Gaudí l’any 1999

Corria l’any 1997 quan la Colla Gegantera de Riudoms va anunciar que tenia la intenció de construir un nou gegant per retre homenatge al fill il·lustre més universal del municipi: Antoni Gaudí i Cornet. L’estrena del Gegant Gaudí es va fer esperar una mica i es va produir finalment el 27 de juny del 1999 al Mas de la Calderera, el mateix lloc on va néixer el genial arquitecte.

Tal com es detalla en la revista l’Om d’aquell moment, el Gegant va ser batejat pel mossèn de l’època, Ramon Blas Batet, i va comptar com a padrins de bateig amb els gegants i el drac de la Sagrada Família de Barcelona i els gegants de Matadepera.

L’acte d’inauguració també va tenir com a presència destacada la d’un familiar de Gaudí, Joan Gaudí, fill de cosí de segona generació de l’arquitecte.

El Gegant Gaudí va ser construït per Jordi Grau i Martí d'El Taller del Drac Petit de Terrassa. Té una alçada de dos metres i vuitanta centímetres aproximadament i un pes del voltant dels trenta quilograms. El Gegant destaca per la seva solemnitat i elegància i per la seva gran semblança a l'arquitecte que li dona nom.

Segons explicava la mateixa Colla Gegantera de Riudoms en el número de la revista de juliol del 1999, el Gegant va costar “unes 700.000 pessetes” −uns 4.200 dels euros actuals-, que en el seu moment van ser finançades per l’entitat local, per l’Ajuntament de Riudoms, la Diputació de Tarragona, Caixa Tarragona i amb aportacions de diversos veïns i veïnes.

Des de la seva inauguració, el Gegant Gaudí ha estat un element fonamental en la majoria de les festes de Riudoms, s’ha convertit en part icònica del seguici festiu riudomenc i en tot un emblema cultural del poble.