Audiovisuals

Obre al públic la recuperació de "La Cisterna Vella"

Més de 1.500 van assistir a les visites guiades

FemSafareig Redacció 29/04/2015
Xerrada de Josep M. Santamaria a l'espai (FOTO: Ajuntament de Riudoms)
La recuperació de "La Cisterna Vella" va obrir-se al públic durant la passada diada de Sant Jordi. Es tracta d'un complex format per una gran cisterna d'aigua originària del segle XVIII i una sèrie de galeries subterrànies excavades durant la Guerra Civil que van aprofitar la cisterna com a nau central d'un refugi antiaeri.

Xerrada de Josep M. Santamaria a l'espai (FOTO: Ajuntament de Riudoms)
Xerrada de Josep M. Santamaria a l'espai (FOTO: Ajuntament de Riudoms)


Durant tot el dia de Sant Jordi i del diumenge 26 d'abril es van oferir visites guiades, per les quals s'estima que hi han passat més de 1.500 persones. Diumenge també s'hi va celebrar una conferència titulada "Com era el Riudoms de fa 250 anys?", a càrrec del professor i investigador local Josep M Santamaria i Serra.

"La Cisterna Vella", acollirà una nova xerrada, a càrrec de l'arqueòleg director del jaciment del Born de Barcelona, Antoni Fernández Espinosa, el dijous 30 d'abril, a les 20:30h i tornaran a oferir-se visites guiades el dissabte i diumenge al matí, en el marc de la Festa Medieval de Riudoms.

“A RIUDOMS, LA GRAN CISTERNA...”

La plaça de l’Església de Riudoms, tal i com avui la coneixem, és conseqüència de l’evolució urbanística, arquitectònica i social del poble de Riudoms. El pas del temps l’ha anat reformant, adaptant-se també als canvis de conreus i necessitats urbanes.

Cap al segle XII, tot aquest espai estava lligat al Castell medieval, construït pel Cavaller Arnau, fundador de la vila a través de la Carta de Poblament del 25 de gener de 1151. A l’antiga plaça d’armes de la fortificació hi existiren diverses sitges per guardar el gra del Comú, documentades per ja l’any 1386 en un pergamí de Cancelleria. Així, s’anomenà plaça del Sitjar o del Castell fins ben bé a principis del segle XX.

L’any 1727 hi va haver una epidèmia que va provocar al voltant d’un 20% de mortalitat d’una població que just superava el miler de persones. Un document, conservat a l’Arxiu Històric Municipal de Riudoms (AHMR, capsa 5, doc. 302, full 43), del 12 de maig de 1756 ens en parla:

“Se nota que en lo Any 1727 per les malalties y febres, y aigue en esta vila se resolgue fer una cisterna qual se posá en obra de tal manera que está acabada menos la sola y la volta.”, “...dita cisterna es tan gran que segons regla matematica lo que la dilineá i midí digue que hi cabrian divuit mil carregas de aigua...”.

A conseqüència d’aquestes febres es va decidir construir una gran cisterna, costejada a càrrec del poble, per afavorir la higiene i garantir el subministrament d’una bona qualitat de l’aigua, però sembla que es devia acabar molts anys més tard.

Durant la guerra civil espanyola, entre 1937 i 1938, s’hi féu construir un refugi antiaeri. El lloc defensiu posseïa una sala gran –la Cisterna– de concentració dels refugiats a la qual s’arribava subterràniament des de distintes boques d’accés públiques i privades; disposava de 2 serveis sanitaris, instal·lació elèctrica i senyalització de circulació.

A partir de la darrera remodelació de la plaça (1977) i degut al pas dels anys, la humitat i les arrels dels arbres, diverses parts del complex sofriren alguns desperfectes.

En els darrers anys s’han fet intervencions per garantir la seguretat de la plaça, alhora que diversos estudis i anàlisis de les alternatives viables. Finalment, les darreres gestions van servir per aconseguir el finançament necessari i l’Ajuntament de Riudoms, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, ha dut a terme aquesta actuació.

Corranda popular:

"A Riudoms, la gran cisterna,

el campanar al descobert,

l'estacada foradada

i la riera hi salta al dret!"

 

Galeria fotogràfica de "La Cisterna Vella"


Fotos de Carles Vinyuales.